De kameleon Van Middelkoop

Het meest onthutsende vind ik nog dat Eimert van Middelkoop helemaal niet recht in de leer is. Hij is een opportunist van het zuiverste water, een zwalker, een kameleon die als het moeilijk wordt gauw de kleur van zijn omgeving aanneemt. Maar bovenal is Eimert van Middelkoop een ijdeltuit, een bekrompen, ijdele man, die vanaf De Ivoren Toren Der Religieuze Rechtschapenheid uitkijkt over het volk dat - helaas - nog tot verheffing moet worden gebracht. Wat een griezel!

Moet een minister van Defensie in dienst zijn geweest? Niet per se. Op die post verwacht ik een bestuurder, maar wel één met wie je voor de dag kunt komen. Wat dat betreft hebben we in Nederland toch al niet zo'n gelukkige hand. Mij schiet spontaan de naam Joris Voorhoeve te binnen. Ach gut, Lieve Joris. Die man meende het zo goed. Wat zeg ik, hij meent het nog steeds. Werd door iedereen op het verkeerde been gezet en heeft dat nooit in de gaten gehad, tot de dag van vandaag. Ik denk dat Joris zelfs nu nog af en toe met NAVO Headquarters belt om met grote klem luchtsteun te vragen. "

"Hello, this is the former secretary of Defense, Joris Voorhoeve. Can I speak to the commander in chief?"

Secretaresse zucht, rolt met haar ogen en vraagt poeslief: "On what subject, Sir?"

Joris: "Air support. It has been promised to me and promise (denkt even na) makes debt."

Enfin, die secretaresse verbindt Joris natuurlijk van z'n lang zal ze leven niet door. Ze legt gewoon de hoorn op de haak. En wat zegt naïeve Joris? Juist: "Hm, nou is mijn telefoon alweer stuk."

Toch heb ik duizend keer liever Joris Voorhoeve dan Eimert van Middelkoop, bekend van zijn persoonlijke onmisbaarheid voor de fractie van het Gereformeerd Politiek Verbond. In feite heeft Eimert een jaartje of tien bij het GPV ondergedoken gezeten om onder de dienstplicht uit te komen. Dat valt me eerlijk gezegd een beetje tegen van wijlen GPV Kamerlid Piet Jongeling, want in hem zag ik de rechtschapenheid die ik bij Eimert zo mis.

Ik heb deze minister al eens een wolf in schaapsvacht genoemd, omdat hij als een guerrilla met zijn onverdraagzame reliwetten in het verlichte deel van de samenleving probeert te infiltreren. Nu komt daar een kwalificatie bij: schaap in wolfsvacht. De man die achter de broekspijpen van Piet Jongeling wegdook om maar niet in dienst te hoeven, stuurt de mannen en vrouwen van onze krijgsmacht de oorlog in. En zelf komt hij af en toe kijken in een koket kogelvrij vest. Bizar.

Het is me trouwens wel een gezelschap, dat van de bewindslieden die namens de ChristenUnie in het kabinet zitten. Meneer Rouvoet zal zijn kinderen verstoten als ze de moed hebben het, herstel zijn geloof te verlaten. Die gaat dus over de jeugdzorg. Mevrouw Huizenga zegt dat ze zonder haar geloof met een ouwe, rijke kerel zou zijn getrouwd, daarmee miljoenen vrouwen voor lichtekooi uitmakend. Volgens mij zegt het veel over de moraal van mevrouw Huizenga. Ik bedoel, ik ken veel vrouwen die het geloof niet nodig hebben om een oprecht en goed huwelijksleven te leiden. Wat een aanmatiging! Misschien had mevrouw Huizenga inderdaad beter een ouwe, rijke kerel kunnen trouwen, het liefst één die zijn fortuin had gemaakt met de productie van chips. Dan had ze nu dat gezanik met die OV chipkaart niet gehad. Gewoon tussen de lakens geregeld.

De staatssecretaris: "Lieverd, hoe snel kun jij een OV chipkaart leveren?"

Ouwe, rijke kerel: "In een wip my dear."

Die lui zijn in mijn ogen geen democraten. Ze hebben zich bij de democratie neergelegd, maar geef ze vooral niet de ruimte.

Eimert van Middelkoop, de minister van Defensie die nog geen sergeant van een majoor kan onderscheiden, heeft om een milde reactie op zijn ontboezemingen gevraagd. Zalvend strooit hij met termen als "toewijding" en "respect". Wat was hij nog stoer toen hij in Vrij Nederland het homohuwelijk "de ontbinding van het familierecht" noemde. Nu is hij een zielig mannetje dat om clementie smeekt. Een mild oordeel, dat zouden homo's en lesbiennes ook wel op prijs stellen.

En tot de manschappen in Uruzgan zou ik willen zeggen: "Jongens en meiden, als jullie weer die poort uit moeten om ten strijde te trekken tegen de fundamentalisten van de Taliban, bedenk dan dat de gristenfundamentalist Eimert van Middelkoop pal achter jullie staat. En reken maar niet dat hij jullie zal voorgaan. Hij kijkt wel uit..."