Van clubicoon tot racist

Goeie grutjes, Johan Cruyff is van zijn voetstuk gevallen. Nou ja, gevallen... Gestoten! De grote clubicoon is verworden tot een ordinaire racist! Einsatzgruppe Kroifraus dacht het even voor elkaar te hebben. Een foute opmerking van De Verlosser (ja, gewoon fout) leidde ruim vier maanden na dato tot een 'spontane' reactie van de getergde, beledigde partij: Edgar Davids. De NOS, die onder leiding van het oogknipperende voetbalgenie Arrrrno Verrrmeulen, onversaagd oorlog voert tegen Cruyff, legde Edgars verontwaardiging binnen de beschutte muren van de Amsterdam ArenA vast. Zonder pottenkijkers, want de overige journalisten moesten buiten in de kou staan. Tijdens Studio Voetbal zagen we Edgar als een half gebroken man in beeld. Jack en de drie Jannen aan tafel werden er stil van. Ik ook, moet ik eerlijk bekennen. Alleen Arrrno Verrrmeulen zat er onaangedaan bij. Hij knipperde niet eens met zijn ogen. Toen al had bij Jacks gasten een alarmbelletje moeten rinkelen.

 

Maar nee, ze werden vakkundig ingepakt, want wie was daar aan de telefoon om spreektijd te eisen? Juist, Steven ten Have! Geschokt was hij, dat hoorde je aan zijn stem. Hij liep over van begrip voor Edgar, die uit een bewogen vergadering was gekomen en, gekweld door zijn emoties, min of meer voor de camera was leeggelopen. Een dag later bleek dat er sprake was van een zorgvuldig geregisseerd opzetje. Een held bij de NOS (of een sukkel) zette het verkeerde filmpje op de website van de staatsomroep. Het was de versie waarin Edgar zijn emotie een keer of vijf moest overdoen, omdat hij telkens in zijn eigen formuleringen verstrikt raakte. Gelukkig kon een redacteur van de NOS Edgar nuttige aanwijzingen influisteren. En zo lukte het warempel alsnog om 'Operatie Racisme' in te zetten. Geheel en al op z'n Edgar Davids. Donkere blik, gemurmelde beschuldiging, geen naam noemen, maar helemaal niets te raden over laten. Een voorzet, zullen we maar zeggen. En wie kopte hem in? Steven ten Have, sinds vier maanden lid van Ajax en nu al onbetwist topscorer in het Intrigantenelftal.

Wat Cruyff tegen Edgar Davids en Marjan Olfers zei kon niet door de beugel, daar wil ik geen misverstand over laten bestaan. Hij had zijn woorden zorgvuldiger moeten kiezen of liever gezegd onuitgesproken moeten laten. Maar maakt die straattaal Cruyff tot een racist? Sodemieter op zeg! En verandert daarmee ook maar iets aan de voetbalfilosofie van Johan Cruyff? Ik dacht het niet. We zijn momenteel getuige van een vuile oorlog, waarin met name de anti-Cruyff lobby geen middel schuwt. Cruyff deed zijn betreurenswaardige uitspraken op 18 juli van dit jaar. Ruim vier maanden later moet er een redacteur van de NOS aan te pas komen om de verontwaardiging over die uitspraken bij Edgar Davids geloofwaardig in beeld te brengen. En in het geweld dat daarvan het gevolg is, schenkt niemand meer aandacht aan de compleet belachelijke uitspraak van Steven ten Have dat Cruyff en Van Gaal de twee grootste clubiconen uit de geschiedenis van Ajax zijn. Louis heeft prima werk geleverd in Amsterdam en ik geloof graag dat hij een Ajacied in hart en nieren is, maar zijn we Rinus Michels al vergeten? Of Jack Reynolds, om maar twee clubiconen te noemen?

Ik durf te wedden dat Steven ten Have nog nooit van Jack Reynolds heeft gehoord. Misschien moet hij zich eens in de geschiedenis van Ajax verdiepen, want die is niet pas begonnen toen Ten Have voorzitter werd van de Raad van Commissarissen. Kom op Steven, stop eens met die intriges en laat je door echte Ajacieden vertellen wie Jack Reynolds was. Dan leer je iets over de ware clubliefde.