Welig tieren de narcisten

Van de week zag ik Rob Kamphues op de digitale lachspiegel. Hé, De Reünie, dacht ik. Vind ik wel een aardig programma namelijk. Maar nee, Rob bevond zich in de kleedkamer van een zangeres aan wie hij zich... ja, hoe moet ik het formuleren, min of meer opdrong. De kleine haartjes in mijn nek begonnen te kriebelen. Bij mij betekent dat: gêne. Ik dus googlen en wat bleek, Rob heeft een programma dat over zijn midlifecrisis gaat. Hij is drie jaar geleden of zo gescheiden en nu is hij op zoek naar een intensief leven. Autoracen, het uitgaansleven in, op de versiertoer, enfin wat mannen doen op weg naar hun volgende tot mislukken gedoemde huwelijk. Rob is eigenlijk op zoek naar zichzelf. Maar wel op televisie natuurlijk. Dus dat hele verhaal is bij voorbaat onzin. Theater is illusie, televisie is bedrog, dat wist Confucius al.

Zelf vindt Rob niet dat hij in een midlifecrisis verkeert. Het is meer die drang om uit het leven te halen wat er in zit. Van mij mag het, maar moeten wij daar als televisiekijkers nou allemaal bij zijn? Ik weet het, er zit een knop op het toestel, maar ja, ik ben nieuwsgierig en dus wilde ik weten wat Rob met die zangeres uitspookte. Eerlijk gezegd heb ik nog steeds geen idee, want het programma was te erg voor mijn tere ziel. Er zat iets in van een ontroerende zieligheid waar ik niet tegen kan. Dus zappte ik weg. Jammer, dacht ik nog, die Rob Kamphues is dus ook al een narcist.
We hadden net Louis van Gaal met zijn 'Autobiographisches Meisterwerk' gezien. Het boek dat alle andere boeken overbodig maakt, behalve het telefoonboek, zou Gerard Reve zeggen. Als je Louis een narcist noemt, beledig je de plant. Ik denk dat we voor de Totale Mensch Van Gaal gewoon een nieuw woord moeten verzinnen, een kwalificatie die zijn grootsheid recht doet. 'Totalist', is dat misschien een idee? Of 'Polyvalentia'. Dat klinkt als Polifinario. Ja, Polyvalentia lijkt mij om de een of andere reden het meest geschikte woord om Louis mee te definiëren.
Dan hadden we natuurlijk Dirk Scheringa. Een narcist werd vertrapt. Misschien is dat wel een leuke titel voor zijn boek. Of het verkoopt weet ik nog zo net niet. De mensen willen liever iets pakkenders. 'Met een koopsom in de hand...' Of: 'DSB, het drama van A tot Z'. Ik denk dat Dirk een sekte moet beginnen. Hij zal altijd volgers hebben, dat is inmiddels wel duidelijk geworden. 'Dirck IV', dat klinkt een beetje als Rocky of Rambo.
De grootste narcist, zij het met een lichte voorsprong op Polyvalentia, is uiteraard Geert Wilders. Hij blijft maar stijgen in de peilingen en nu Alexander Pechtold (narcist light) zo onverstandig is geweest om mee te delen dat hij niet beschikbaar is voor enig kabinet, zou dat Geert nog wel eens in de kaart kunnen spelen. Misschien vergis ik mij, maar ik denk dat veel kiezers teleurgesteld zullen zijn over Alexanders keuze. Zij zagen in Pechtold een alternatief als leider van een Wildersloos kabinet, niet exclusief de partijleider van D66. Was Alexander maar een echte narcist, dan had hij zonder blikken of blozen alvast de maat genomen in het Catshuis. Wie zit daar trouwens? Ik kan even niet op zijn naam komen.
Zal wel geen narcist zijn.