Willem II de sigaar?
Ja, ik weet het, die kop is flauw, maar ik heb mij jaren geleden voorgenomen dat melige grapje een keer te maken en nu heb ik een aanleiding. Dus laat mij nou ook eens lachen. Willem II. De voetbalclub bedoel ik. Staat op punt van failleren. Dat zo'n mooi woord zo'n grimmige betekenis kan hebben. Failleren... een erotische vorm van fouilleren. Zoiets. Maar ik dwaal af. Willem II is bijna naar de knoppen. Geheel in de lijn van hardleerse voetbalbestuurders, kampt de club wederom met een miljoenenschuld en het is maar de vraag of de gemeente Tilburg eveneens wederom wil bijspringen.
De verantwoordelijken in betaald voetbalorganisaties (bvo's) hebben de schier onuitroeibare neiging zich niets aan te trekken van de elementaire beginselen van ondernemerschap en bedrijfsvoering. Zij verkeren sinds jaar en dag in de veronderstelling dat voor bvo's nu eenmaal andere wetten gelden dan voor de rest van de samenleving. De belangrijkste daarvan is: Winnen ten koste van alles. Om aan die wet te voldoen investeren de leidinggevenden van veel bvo's boven hun financiële draagkracht in voetballers en trainers. Zij zijn zo verblind door hun jacht op succes, dat ze geheel en al uit het oog verliezen dat hun uitgaven bij lange na niet worden gedekt door hun inkomsten. Willem Vermeend, in dit verband aan te duiden als Willem III, voerde in opdracht van de sectie Betaald Voetal van de KNVB een onderzoek uit naar de financiële stand van zaken bij bvo's en hij schreef een vernietigend rapport over het kamikazemanagement bij de meeste profclubs. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals het prima geleide FC Twente, maar die zijn zeldzaam. Sommige verantwoordelijken maken het zo bont, dat zij wat Willem III betreft zo uit het voetbal mogen worden verbannen. Dat is nogal een uitspraak, vooral omdat de sectie Betaald Voetbal het roerend met Willem III eens is.
Als een bvo echt niet meer weet hoe een faillissement kan worden voorkomen, stappen de verantwoordelijken of hun woordvoerders naar de gemeente. Dat heeft ook Willem II gedaan. Denk maar niet dat de heer Bottelier, die namens de club optreedt, ook maar met enige schaamte zijn hand ophoudt in het gemeentehuis van Tilburg. Bejegek! Meneer Bottelier heeft een gevat rekensommetje bedacht. Jaren geleden, toen Willem II ook al op omvallen stond, sprong de gemeente Tilburg bij door het stadion van de club over te nemen. Dat stadion werd vervolgens aan Willem II verhuurd. In Utrecht hebben ze dat nog gekker gedaan. Daar heeft de gemeente eerst het stadion aan FC Utrecht 'verkocht' voor het symbolische bedrag van 1 gulden en het vervolgens teruggekocht om FC Utrecht van de financiële ondergang te redden. Meneer Bottelier heeft utigerekend dat Willem II in het jaar weet-ik-veel meer aan huur zal hebben betaald dan het stadion de gemeente heeft gekost. Dus concludeert meneer Bottelier dat Willem II gewoon geld van de gemeente tegoed heeft. Het lijkt mij nou een prima maatregel van de sectie Betaald Voetbal om meneer Bottelier, als eerste en bij wijze van voorbeeld, de toegang tot de voetballerij in Nederland te ontzeggen. Hoe durft zo'n man? Heeft-ie wel eens gehoord van beheer en onderhoud en van afschrijving en hoeveel dat kost als je een stadion in bezit hebt? Eikel!
Ik denk dat de gemeente Tilburg ook dit keer de toch al zo geteisterde beurs wel zal trekken. Niet dat ik het Willem II niet gun. Integendeel zelfs. Ajax en Willem II hebben een bijzondere band. Het was in Tilburg en tegen Willem II dat Ajax op 9 juni 1918 voor het eerst kampioen van Nederland werd. De Amsterdammers waren een dag tevoren reeds naar Tilburg afgereisd, met uitzondering van hun sterspeler, de buitengewoon getalenteerde maar onberekenbare rechtsbuiten Jan de Natris. Jan zou op de dag van de wedstrijd naar Brabant reizen. Helaas miste hij de trein en zo moest Ajax het zonder zijn sterspeler doen. Geen probleem, het werd 0-3. Verder heeft een voorzitter van Willem II, ene meneer Peek, nog eens een lans voor Ajax gebroken toen de club onrecht was aangedaan door de voetbalbond, maar ik heb nu even geen tijd om de documentatie daarover op te zoeken. En dan was er natuurlijk nog het schip Willem II waarmee Floris Stempel, één van de oprichters van Ajax, op 29 januari 1910 even buiten het Kanaal voor de Franse kust in een storm verging. Hij was op weg naar een nieuwe betrekking in de West. Floris Stempel, Han (Pa) Dade, Carel Reeser. Zij hebben Ajax opgericht en door de moeilijke eerste jaren geleid. Mannen met knevels. Zuinigheid met vlijt. Als ze toch eens wisten hoe hun opvolgers met geld strooien dat er niet is...