Nou tot woensdag dan

Okay, okay, ik ben Ajaxsupporter, dus zou je kunnen zeggen dat ik enigszins bevooroordeeld ben als ik opper dat FC Groningen - Ajax helemaal niet aanstaande woensdag moet worden gespeeld en dat de KNVB FC Groningen gewoon tot verliezer van dat duel moet verklaren en Ajax derhalve tot winnaar. Met de titelstrijd heeft die opvatting niets te maken. PSV wordt gewoon kampioen van Nederland, want als er één ploeg is die naar de slachtbank kan worden geleid dan is het wel Vitesse. In Arnhem woedt een burgeroorlog rond de geheel en al tot narcisme vervallen trainer Aad de Mos. Dus dat is appeltje eitje voor de Eindhovenaren.

 

En toch ben ik van mening dat FC Groningen met reglementair verlies tegen Ajax moet worden gestraft. Ik ben eerlijk gezegd verbijsterd over de snelheid waarmee tot de inhaalwedstrijd van aanstaande woensdag is besloten. Ongelooflijk, er liggen nog mensen in het ziekenhuis, de rol van de thuisclub in deze affaire is onduidelijk, maar zonder blikken of blozen wordt alvast een nieuwe datum geprikt. Nou tot woensdag dan.

 

Ik hoorde een Groningen-official op de radio verklaren dat moet worden nagegaan of de brand wel met opzet is gesticht. Pardon? Wilde die meneer bij de luisteraars de suggestie wekken dat het toiletpapier per ongeluk in lichterlaaie was gegaan? Wat moet ik mij daarbij voorstellen? Een 'Fanatic' van FC Groningen staat met een rol toiletpapier in zijn hand en opeens, geheel buiten die 'Fanatic' om, vat het papier vlam. De 'Fanatic' is ronduit verbijsterd. Hij kijkt naast zich of Uri Geller daar misschien staat. Maar nee, hij ziet alleen maar nog een 'Fanatic' met een rol toiletpapier die in de fik staat. Wat een rare rollen toiletpapier zijn dat toch. Goeie genade, hoe naïef denkt zo'n man dat voetballiefhebbers zijn?

Volgens mij is een week van een op idioot fanatisme gebaseerde Ajax-hetze zondagmiddag om half drie in de Euroborg tot een explosie gekomen. Ajax heeft het namelijk bestaan om voor veel geld een aantal spelers van FC Groningen over te nemen. Dat vroeg om wraak. Er waren meer dan 2000 t-shirts met een haatdragende tekst jegens Ajax verkocht, de bestuursleden van Ajax moesten als dieven in de nacht naar een speciaal voor hen ingerichte skybox worden vervoerd en er waren pallets vol toiletrollen aangevoerd om de sfeer in het stadion te verhogen. We hebben inmiddels ook een briefje van het Groningse sfeerteam gezien, waarin wordt gewaarschuwd tegen het gebruik van brandbare materialen. Tja, hoe breng je een 'Fanatic' op een idee?

De gevolgen zijn ernstig en ze hadden voor hetzelfde geld rampzalig kunnen zijn. Wat mij betreft voorlopig helemaal geen FC Groningen - Ajax. Eerst deze zaak tot op de bodem uitzoeken. Geen genoegen nemen met leuterpraat van clubofficials die aan damagecontrol doen. En al helemaal niet drie dagen na deze schande gewoon de wedstrijd alsnog laten spelen. In hetzelfde stadion. Met publiek.

Is er dan niemand met enig verstand bij de KNVB?