Een heksenjacht zonder McCarthy

Hallo jongens, zo is het wel genoeg. Tijd om te stoppen. Let's call it a day. Ophouden nu. Kom op zeg, welke malloten gaan een Kamerdebat voeren over de vraag of een minister twintig jaar geleden haar handtekening onder een advertentie heeft gezet? En die hele komedie ontvouwt zich dan ook nog zo voorspelbaar.

Natuurlijk dient Mozart The Lookalike een motie van wantrouwen in, natuurlijk volgt de VVD Geert Gekkie op gepaste afstand en natuurlijk vinden de coalitiefracties dat na lezing van het rapport van Ernst & Young een streep onder de zaak kan worden gezet. Wat deden die Ernst en die Young eigenlijk in de jaren tachtig? Waren ze zuiver op de graat? Misschien iets om door Deloitte & Touche te laten uitzoeken.

Rita? Daar vraag je me wat. Heb ik niet gezien, maar ik heb de zaak ook niet op de voet gevolgd. Trouwens, Rita wordt nu ook vervolgd toch? Het schijnt dat ze vroeger bij de kraakbeweging heeft gezeten. Echt iets voor Rita. "Wat, geen huis voor mij? Wacht maar even. Opzij, opzij, opzij!" En vervolgens al haar medekrakers buiten de geforceerde deur zetten. Heeft ze met de asielzoekers ook geprobeerd. Maar ja, ook Rita heeft zich in de jaren tachtig onvoldoende gerealiseerd dat er nog een glanzende loopbaan voor haar in het verschiet lag. Net als Wijnand en Jacqueline Kramer, pardon Cramer, dus.

Ze liggen allemaal onder vuur en als het zo doorgaat, is niemand van naam meer veilig in dit land. Het verbaast mij dat in die vervolging geen structuur zit. Wat ontbreekt is een groot-inquisiteur. Het is nu een heksenjacht zonder McCarthy. Iedereen doet maar wat. We laten het lukraak blauwe bonen regenen, onder het motto: niet geschoten altijd mis.

Wie zou in Nederland de rol van Joseph McCarthy kunnen spelen? Voor de hip hopgeneratie vermeld ik even dat hij de Amerikaanse senator was die in de jaren vijftig op communistenjacht ging en in het vrije Amerika het ene na het andere onschuldige slachtoffer maakte. Het voordeel van zo'n fanaat is dat hij aanklager en dader in één persoon verenigt. Dus zolang de heksenjacht hip is, oefent hij ongebreideld macht uit over de lafbekken die hem de infrastructuur voor zijn wandaden verschaffen en twintig jaar later kan de aanklager van toen zelf worden aangeklaagd. Dat maakt een heksenjacht overzichtelijk.

Maar ja, dit is Nederland. Hier zijn we allemaal in diepste wezen anarchist. Of we nu links of rechts zijn, we vinden elkaar in onze afkeer van het gezag. Daarom zou ik niemand kunnen noemen die bij ons de rol van Joseph McCarhty zou kunnen spelen. We zullen dus moeten improviseren en misschien is dat maar goed ook. Want het zal niet lang duren voordat we ons gaan realiseren dat van een heksenjacht zonder structuur uiteindelijk iedereen het slachtoffer kan worden. En als dat besef er eenmaal is, houdt dat belachelijke circus vanzelf op.