Ludwig Freiherr von Gaal

Zou hij met een gedichtje beginnen? In het Duits? Gewoon zijn presentatie als nieuwe trainer van Bayern München aangrijpen om het hele Duitse volk met een geniaal rijm op de knieën te krijgen? Hij is er verrückt genoeg voor, die goeie ouwe Louis, hoogleraar in de voetbalethiek (een contract is een contract tot waar ik bepaal dat een contract ophoudt een contract te zijn) en Deskundoloog Op Vele Terreinen Zowel Binnen Als Buiten Het Stadion. Ein harter Hund, zeggen de Duitsers. Ja, ik zie het hem doen: met die ietwat opgeblazen tronie recht in de camera kijken en dan voordragen: "Ich bring euch den Sieg; auch in dem Champions League; Ich bin nämlich von stahl; War gezeichnet Ludwig Freiherr von Gaal."

De Belgen weten niet waar ze aan zijn ontsnapt. Om AZ voor te zijn, moest Ajax razendsnel bekend maken met Co Adriaanse in de slag te gaan. Scheringa baalt. Waarom leent hij Louis niet uit? Hij doet de hele dag niets anders met die banken van hem. Niet zo verstandig van Dirk om nu de confrontatie aan te gaan. Hij had beter Adriaanse voor de neus van Ajax kunnen wegkapen. Nu wordt het alleen maar moeilijker een geschikte kandidaat te vinden. Of zoekt de sympathieke miljaridair het dit keer in de betrouwbare degelijkheid van de provincie? Waarom niet? Ron Jans lijkt mij een prima opvolger van Louis.

Kom op Dirk, slik die drol nou maar door. Je bent kampioen van Nederland en dan weet je dat zulke dingen kunnen gebeuren. Ja, je hebt gelijk, het valt een beetje tegen van Louis. Maar je hebt zelf ook een berg boter op je hoofd, want welke cameraman Louis ook een lens in zijn snufferd duwde en welke omroep hij ook in de ban deed, telkens kwam jij niet verder dan wat sussende woorden. Ja, ik snap het, je was bang je gouddelver voor het hoofd te stoten, maar zo verlies je natuurlijk wel je geloofwaardigheid, niet in de laatste plaats bij de Heilige Hork zelf. Die is helemaal niet zo consequent als jij tot voor kort gedacht hebt. In zijn contract stond dat hij WK-bondscoach mocht zijn en hij schermde hooghartig met landen als Duitsland en Argentinië, maar toen de bondsbestuurders aldaar niet naar de Nederlandse televisie bleken te kijken, was België eigenlijk ook wel goed genoeg. Tot Bayern München kwam. Toen konden die Belgen wat Louis betrof de Vliegende Tackle krijgen. En jij, Dirk, met je contract er bij. Doe niet dom, houd dit keer je rancune binnen en werk gewoon mee aan een overgang. Misschien strijk je nog een afkoopsommetje op dat je kunt gebruiken voor een aankoop in de breedte. Heus Dirk, Louis vertrekt, met of zonder jouw medewerking.

Ludwig Freiherr von Gaal. Eindelijk is hij thuis. "Koetentaak, ich bin hier den Baas. Maul halten!" Daar hebben die Duitsers ontzag voor hoor. Dat weet ik uit de verhalen van mijn vader over de bezettingsjaren. Ha, wat waren wij Hollanders cloeck & moedigh! "Je moet ze een grote bek geven, daar hebben ze niet van terug,"  zei mijn vader. En hij kon het weten, want hij had in de hongerwinter achter de linies roomboter en reuzel geratst. Nee, Louis is helemaal op zijn plaats in Beieren. De titel? Apfeltje Eitje. Ik zie hem al het kampioensfeest vieren, in lederhosen en met een enorme laars bier die hij in één teug naar binnen klokt, waarna hij een cameraman van de Bayerische Rundfunk een lens in zijn je-weet-wel propt. "Hier Aarsloch, die hattest du noch von mir zu gut."

Ik geloof niet dat Ludwig de taal al vloeiend spreekt, maar het zal niet lang duren of hij gaat de pers op grammaticale tekortkomingen wijzen.

"Den."

"Bitte."

"Du sagst dem, aber es ist den. Vierte fall."

"Na wirklich!"

"Ja hallo, bin ich jetzt zo schlau oder bist du so dumm?"