Het Snorakel Johan Derksen

 

Dat hebben wij Nederlanders weer. We behoren tot de rijkste en hoogst ontwikkelde landen ter wereld en wie hebben we als Bron van Alle Wijsheid op het schild gehesen? Juist, Johan Derksen, een Orakel met een snor, hierna te noemen Snorakel. Persoonlijk vind ik Johan Derksen een zelfingenomen windbuil met een krantenkoppenalgemene ontwikkeling, maar veel van mijn landgenoten denken daar anders over. Zij hangen aan Derksens lippen, die een eruptie van woorden voortbrengen, zoals een actieve vulkaan lava spuwt. Bij het woord orakel denk ik aan de subtiele schoonheid van het Orakel van Delphi. Of de sobere wijsgeer Thubten Ngödrub, het veertiende staatsorakel (sinds 1987) van de Tibetaanse regering in ballingschap.

Wijsheid is uit in Nederland. Daarom adoreren wij het Snorakel Johan Derksen. Ex-profvoetballer bij kelderclubs van het niveau Schoppen Troef. Keiharde ex-columnist en hoofdredacteur van Voetbal International. Kortom, de ideale aanloop naar wat hij nu is: De Ouwehoer des Vaderlands. Een tijdverschijnsel dat het geestelijke klimaat van Nederland anno nu kenmerkt. Razend populair, omdat we even geen behoefte hebben aan de tolerantie, de doordachtheid, de openheid waar we als volk zolang om bekend stonden. Weg ermee! Voor zolang als het duurt, liggen we aan de voeten van het Snorakel. Nog even en pelgrims lopen op blote voeten naar het Drentse Grolloo, waar zij deemoedig bidden tot de reïncarnatie van de bijna vergeten god Lou de Palingboer.

 

Voor mensen zoals ik, wordt het een kwestie van de hype uitzitten. Soms is dat heel lastig. Zo gaf het Snorakel in Vandaag Inside een mini college over de politionele acties in voormalig Nederlands Indië en met name het optreden van kapitein Raymond Westerling in Zuid Celebes, het huidige Sulawesi. Onder leiding van Westerling werd daar genadeloos huis gehouden. Standrechtelijke executies, het in brand steken van kampongs… enfin oorlogsmisdaden van het (on)zuiverste soort. De dochter van Westerling vecht voor eerherstel van haar vader. Dat respecteer ik. Maar het verandert niets aan wat op bevel van Westerling in Zuid Celebes is uitgevreten. Het Snorakel heeft daar een geheel eigen opvatting over. Westerling voerde alleen maar bevelen uit. En zo’n oorlog is nu eenmaal iets heel anders dan… bla, bla, bla.

 

Mag ik de drogredenering van het Snorakel even doortrekken en wel naar 2 oktober 1944? Putten. Duitse militairen trekken het stadje binnen om een vergeldingsoperatie uit te voeren na een verzetsactie waarbij een Duitse officier is gedood. Enfin, wie kent dit drama niet? Ruim 600 mannen worden afgevoerd en gedeporteerd naar concentratiekampen. Van hen keren er 48 terug, van wie er na thuiskomst alsnog vijf sterven aan de ontberingen die hen hebben gesloopt. Dit alles op bevel van generaal Friedrich Christiansen, opperbevelhebber van de Wehrmacht in bezet Nederland. Zou het Snorakel net zoveel begrip tonen voor de generaal als voor kapitein Westerling? Als hij consequent is wel, maar een grotere opportunist dan het Snorakel is moeilijk te vinden. Een windbuil, zoals eerder opgemerkt. Zoals de wind waait, staat mijn snor.

Oh, nog even een detail: Bij de wraakactie in Putten werden honderd woningen in brand gestoken en zes mannen en een vrouw geëxecuteerd. Herr General zat drie jaar gevangen in bevrijd Nederland en werd in 1951, wegens gezondheidsredenen, vervroegd vrijgelaten. Hij stierf enkele weken voor zijn 93-ste verjaardag. Niet dat het Snorakel daar aanstoot aan neemt. Die weet van zijn gezond niet af.

 

Een dag na zijn college over Westerling, sprak het Snorakel alweer schande van het wachtgeld dat Frans Timmermans na zijn vertrek als Euro commissaris mee krijgt. Het is een paar ton, inderdaad veel geld. Wel is er door het Europees parlement in alle openbaarheid over besloten. Dat kunnen we niet zeggen over de ruim 1 miljoen euro per jaar die het Snorakel in zijn (rechter)zak laat glijden.