Gelul in de ruimte

Bent u al gebeld? Ik niet. Doutzen Kroes wel. Erica Terpstra en dj Armin van Buuren ook. En niet te vergeten Martin Schröder, luchtvaartpionier in ruste en grondlegger van Martinair. In 2014 gaan ze allemaal de ruimte in. Met een raket waar een zweefvliegtuigje aan hangt. Of zoiets, ik ben geen techneut, mij kun je alles wijsmaken. De BN'ers zullen over een jaartje of drie worden afgeschoten door Space Expedition Curacao (met zo'n uit zijn krachten gegroeide komma onder de tweede c, maar die kan ik op mijn toetsenbord niet vinden). Och hemel, wat moet daar van worden?

Ik houd mijn hart vast, maar Doutzen, Erica, Armin en Martin kunnen niet wachten tot het 2014 is. Ik hoorde Armin toevallig vandaag op Radio 1 met aanstekelijk enthousiasme over zijn aanstaande ruimtemissie praten. Hij had er eigenlijk altijd al van gedroomd. Ja, ja, ook hij wist dat het slechts vijfendertig minuten durende reisje zijn leven zal veranderen. Net als dat van zijn drie mede beroemdheden. Geweldig toch? Je stijgt als jezelf op en je komt als een ander terug.

Ik vraag mij af in welke gedaante het viertal op aarde zal nederdalen. Hoe zou bijvoorbeeld de metamorfose van Doutzen Kroes er uitzien? Misschien stapt ze wenend van emotie uit het moederschip en roept ze tegen de verzamelde pers: "Schrijf op, film en leg vast op de taperecorder dat ik lelijk ben! Ja, jullie horen me goed: ik ben le-lijk! En weet je waarom? Ik heb de schoonheid van de aarde gezien waar niets en niemand aan kan tippen. En ik weet nu wat mijn bestemming in het leven is. Ik trek mij terug uit de schijnwereld van slank en erotisch en elegant en mooi. Bel mij volgend jaar rond deze tijd en dan kan ik jullie alles vertellen over de studie filosofie die ik vanaf morgen ga volgen."

Erica Terpstra dan? Je verwacht dat ze met het uitputtende enthousiasme dat haar kenmerkt een aanval doet op het wereldrecord superlatieven slaken. Hoe was het daarboven mevrouw Terpstra? "Machtig mooi! Och man, zo machtig, machtig, machtig mooi! Er was een moment dat het me bijna te machtig werd, zo mooi was het. En dan die gewichtloosheid. Weten jullie wat ik daarvan geleerd heb? Dat je op aarde niet aan alles zo zwaar moet tillen. Geniet toch van die kleurrijke wereldbol. Nee, ook al was het gratis, die vlucht was elke euro waard." Dat verwacht je, maar voor hetzelfde geld stapt Erica zwijgend uit de raket. Ontroerd, zij het op een meer ingetogen manier dan Doutzen Kroes. Misschien wuift ze alle vragen weg met de simpele mededeling: "Toen ik de aarde vanuit de ruimte zag, werd ik een ander mens. Dames en heren van de media, ik ga het klooster in. En nee, niet bij de Trappisten."

Wat me opvalt is dat de aanstaande astronauten (zij mogen die eretitel na hun ruimtereis voeren) zich volstrekt geen zorgen maken over de vraag of dat supersonische uitstapje wel veilig zal zijn. Nee hoor, Armin van Buuren had er naar geïnformeerd, al was het maar omdat hij binnenkort vader wordt. Geen vuiltje aan de lucht. Naar het schijnt zijn ze op Curacao (ik heb dat wormvormig aanhangsel voor die tweede c nog steeds niet gevonden) qua ruimtetechnologie veel verder dan in het moederland. Ik heb er zo mijn twijfels over. Straks zitten we met vier stille tochten met als start- en eindpunt het Omniversum in Den Haag.

Zou het Antilliaanse (zo ontloop ik die c in de naam van dat u-weet-wel eiland) ruimtereisbureau Geert Wilders al hebben gepolst? Als de financiën een struikleblok vormen, wil ik wel een bescheiden bijdrage leveren. We schieten Geert af als islamhater en we halen hem als moslim in. Geert zelf reageert zoals Wim van Est in een horlogereclame, nadat hij tijdens de Tour de France in een ravijn was gestort. Wim zei: "Negentig meter viel ik diep, mijn hart stond stil, maar mijn Pontiac liep." En Geert: "Tienduizend meter viel ik omhoog, ik zag het licht toen ik over Marokko vloog."

Mij hebben ze nog niet gebeld en ze kunnen zich de moeite besparen. Ten eerste heb ik geen 95.000 dollar en al evenmin het equivalent daarvan in euro's. Ten tweede blijf ik liever met beide benen op de grond staan. En ten derde heb ik al jaren vliegangst. Net als Dennis Bergkamp. Het is een prettige gedachte dat hij in 2014 in ieder geval voor het Nieuwe Ajax behouden blijft.