Zwemmen met de paashaas

Voor het eerst een plaatje van een boerkini gezien. Allemachtig, waar maken de mensen zich druk om en welke gek van een zwembaddirecteur haalt het in zijn hoofd vrouwen die zo'n pak willen aantrekken de toegang tot het bassin te weigeren? Ik kan slechts één reden bedenken: die dames tegen zichzelf in bescherming nemen. Je staat inderdaad compleet voor joker met zo'n naar een patroon uit 1823 gesneden dwangbuis om je ledematen. Er hoeven alleen nog twee flaporen opgenaaid te worden en de zwembaden stromen vol. Want wie wil er nou niet zwemmen met de paashaas?

Ik probeer mij voor te stellen wat ik zou doen als ik in boerkini op de duikplank zou gaan staan. Ik denk met een noodgang in het diepe duiken en voorlopig niet boven water komen. Maar vrijheid blijheid hoor. Bij Pauw & Witteman zagen wij een zes jaar geleden bekeerde moslima die van de bi- naar de boerkini is overgestapt. Prima hoor. Er was ook een Nederlandse zakenvrouw, die een florerende handel in boerkini's drijft. Want als er iets te verdienen valt, zijn we er als de kippen bij. Balkenende noemt dat die oude VOC-mentaliteit. Tip voor een reclameslogan: Boerkini zoekt vrouw.

Misschien heeft de commotie rond de boerkini, als variant op de boerka, iets te maken met onze eigen recente geschiedenis. De eerste boerka die dit land in beroering bracht werd in 1963 in de Tweede Kamer gekozen. Boer K. Hendrik Koekoek. Leider van de Boerenpartij, een ongegeneerd rechts gezelschap dat door de collega Kamerleden met de nek werd aangekeken. Boer K. trok zich er geen bal van aan. In de zendtijd voor politieke partijen liet hij steevast de nationale driekleur zien onder de tonen van 'Wien Neêrlands bloed'. Of 'Waar de blanke top der duinen', daar wil ik vanaf zijn. De redevoeringen van Boer K. waren doorgaans kort, al was het maar omdat hij zo min mogelijk aan het woord werd gelaten. Gevleugeld werd zijn verzuchting: "Ik krijg nooit geen beurt." Dat moest je maar niet zeggen als je met een boerkini door het zwembad wandelt. Boer K. handhaafde zich in het parlement tot 1981. Dat zegt wel iets over dit volk.

Ik vraag mij af met welk omstreden kledingstuk de volgende moslim(a) Pauw & Witteman gaat halen. Het hoeft trouwens niet altijd een moslim m/v te zijn. Stel dat een orthodoxe jood een miljoenencontract tekent bij de New York Yankees, mag hij dan een honkbalkeppeltje dragen in plaats van een pet? Trouwens, Ireen Wüst en haar collegaatjes schaatsen al jarenlang in een boerkini en daar hoor je niemand over.

Met polsstokhoogspringen zie ik een probleem voor moslims die zo'n lange jurk dragen. Daar zal toch maar vlak voor de afsprong de wind onder kruipen. En dat je dan met je zaakje... Brrr.