In De Lachende Scheerkwast

Ik denk dat het een tot sociëteit omgebouwde woonkamer is. Ouderwetse inrichting. Veel hout. Grote tafel. Asbakken met het opschrift van een biermerk. Beduimelde kaartspellen. Dartsbord met een afbeelding van Ahmadinejad als roos. Banieren aan vergeelde muren. En een kloeke bar met dito biertap. Ja, zo stel ik mij het Geheime Crealokaal van de PVV voor. Een goed verborgen domein waar de kopstukken van Wilders hun publiciteitsstuntjes uitdenken. Een eigentijdse uitvoering van De Lachende Scheerkwast.

Ik zie al helemaal voor me hoe de hoofddoekenbelasting in die inspirerende omgeving is geboren. Geert nipt zuinigjes aan een kleintje pils. Hij is nu eenmaal in alles matig, behalve waar het om bewakers gaat. Dion Graus daarentegen klokt een rijk gevulde pint naar binnen. Hero Brinkman zoekt het voor de verandering in een jonge jenever, die hij zuchtend van genot door zijn strot laat glijden. Dan zegt Sytse Fritsma, de enige die het met een Spaatje doet: "Hoofddoeken." Geert kijkt nauwelijks geïnteresseerd op. "Hoofddoeken," herhaalt Fritsma. "Ja, dat heb ik gehoord," meesmuilt Geert, maar Fritsma valt hem met blozende konen in de rede. "Belasting op hoofddoeken!" roept hij triomfantelijk. "Hoofddoekenbelasting. Krijgen we Halsema mee op de kast en halen we gegarandeerd de voorpagina's mee."

Geert is opeens klaarwakker. "Sjodverpielekes," zegt hij bewonderend; "Die had ik zelf kunnen bedenken!" Hij neemt een grote slok en schudt met het lege bierglas naar Dion, die terstond toeschiet. "Zelfde recept?" "Nee, doe maar een grote. Hoofddoekenbelasting, daar moet op gedronken worden." Dion roept vanachter de bar: "Jij nog, Hero?" Het Kamerlid knikt. Als de baas zegt dat er op gedronken moet worden, dan wordt er ook op gedronken. Even later zet Dion proestend van het lachen een flesje Hero appelsap voor zijn neus. Ja, ze hebben echt wel gevoel voor humor, die dekselse PVV'ers.

Ik denk dat op die manier ook het briljante idee is ontstaan om de Nederlandse Antillen op Marktplaats.nl voor 1 euro te koop aan te bieden. Ik heb het van tijd tot tijd met de kaartclub. Twee rondjes klaverjas gespeeld, een slokje er bij genomen en dan willen we wel eens creatief worden. Dat je je afvraagt: waar halen die lui het vandaan? Mijn echtgenote noemt het melig. Ook al zit ze in een ander vertrek, aan die kleine-uurtjes-conversaties kan ze niet ontkomen. "Dan praten jullie wel zo ontieglijk luid," zegt ze de volgende dag. Dat stel ik mij dus voor bij de creatieve sessies in de PVV sociëteit. Fleur Anema die opeens "Kopvoddentax" kwaakt en Wilders die zijn glas heft met de woorden: "Heel goed Fleur, heel goed." Voor een vrouw, voegt hij er in stilte aan toe.

Ik zou er wel eens bij willen zijn in dat Crealokaal. Daar moet een kruisbestuiving van briljante geesten plaatsvnden die je de adem beneemt. Kopvoddentax... hoe verzin je het! En ook nog fijntjes er aan toevoegen dat op die manier de vervuiler betaalt. Daar is over nagedacht, hoor! Wat zouden ze gaan bedenken om de volgende keer de voorpagina's te halen?

Halalheffing?