Een wolf in schaapsvacht

Dus zo ziet de duivel er uit! Gewoontjes. Doorsnee burgerman (dat de duivel geen vrouw kon zijn, wisten we uiteraard allang). Saai doch modern gekleed. Stroppie om, wat eigenlijk ook wel weer heel symbolisch is. Enfin, als-ie tegenover je zit in de tram, is het allerlaatste wat je denkt wel: Verhip, daar zit de duivel! Heeft de duivel een naam? Jazeker, de duivel heet Satan, maar dat bedoelt u niet. De duivel maakt, nu hij even onder ons is gekomen, tijdelijk gebruik van de naam Gertjan Goldschmeding.

De duivel heeft een ideale dekmantel aangetrokken. Hij geeft zich uit voor dominee van de ACC-Jouw kerk in Amersfoort. En hij gaat voortvarend te werk. Het doel van de duivel met deze actie is ouders en kinderen tegen elkaar opzetten. Briljant, zoniet geniaal. De kinderen hebben de toekomst. Hoe meer we hen van ons vervreemden, hoe gemakkelijker het werk van de duivel (ontchristening door tweedracht) zal zijn.

Wat preekt 'dominee' Goldschmeding? Het begon met een corrigerende tik op de vingers of de billen. Dat mag van de dominee. Hij raadt het zelfs aan. Met duivels gemak zorgde hij voor publiciteit. Hij kwam met zijn advies in zijn lijfblad, het AD (Ave Duivel). Vandaar ging hij rechtstreeks door naar De Wereld Draait Door. Er werd een beetje lacherig over zijn uitspraken gedaan. Die dominee toch! Op internetfora verschenen discussies waarin opmerkelijk veel mensen het voor de duivel opnamen. Zo'n tikje moest kunnen, vonden ze. Arme, naïeve luitjes. Ze deden precies wat dominee duivel beoogde: wind zaaien, opdat hij storm zou oogsten.

Na zijn mediasucces werd het tijd voor de volgende stap. De duivel zocht maar weer eens het AD op en beweerde nu dat de corrigerende tik wat hem betreft niet ver genoeg kan gaan. Als uw kind gaat huilen... gewoon doorslaan. Net zolang blijven meppen "tot de wil van het kind is gebroken", aldus de duivel in een preek die hij als dominee Goldschmeding in 2007 hield. De beschaafd geklede, innemend glimlachende burgerman die wij bij DWDD zagen, blijkt zijn eigen kinderen heel wat harder aan te pakken dan hij tegenover Matthijs van Nieuwkerk toegaf. De domiduivel werd in maart van dit jaar op het politiebureau in Amersfoort verhoord op verdenking van mishandeling van zijn eigen kinderen. Vorige week zat hij er weer om uit te leggen waarom hij zelf vindt dat hij met zijn 'adviezen' niet aanzet tot kindermishandeling.

Die arme kinderen. Ik kan ze maar niet uit mijn gedachten zetten. Het liefst zou ik in Amersfoort een bezoekje afleggen. Gewoon aanbellen. Daar verschijnt de duivel aan de deur. "Bent u dominee Goldschmeding?" vraag ik met een knipoog van verstandhouding. De duivel speelt het spelletje mee. "Ja, in persoon," antwoordt hij. En ik weer: "Bent u het met mij eens dat ik uw vader zou kunnen zijn?" De duivel grijnst: "Als dominee Goldschmeding ben ik dat, gezien ons leeftijdverschil, met u eens." Dan uithalen en die lul een knal voor z'n kanis geven met de mededeling: "Het is corrigerend bedoeld, hoor."

Vergeet dit. Ik wil niet aanzetten tot mishandeling. Zelfs niet als het om de duivel gaat.