Heeft iemand Geert gezien?

Het schijnt dat de campagne voor de verkiezing van 12 september is begonnen. Dat werd ook wel tijd. We zitten op minder dan drie weken van de verkiezingsdag. Normaal gesproken is dit het moment waarop de lijsttrekkers met een soort moed der wanhoop hun oververmoeidheid proberen te verbergen achter een kwieke blik en heel veel visagie. Maar wij verkeren momenteel in een rare verkiezingstijd. De grote kanonnen zijn nog nauwelijks in stelling gebracht. Het tweede garnituur draaft op voor lome debatten waarin niemand het achterste van zijn tong wil laten zien. Diederik Samsom kwam als beste tv-debater uit de bus, maar ik kon mij niet aan de indruk onttrekken dat hij de kampioen van de armoe was.

 

Goed, dat Mark Rutte zo lang mogelijk in zijn torentje blijft zitten begrijp ik. Het is een beproefd recept voor minister presidenten die de lijst van hun partij aanvoeren. Blijf weg van het gekrakeel, profileer je als de staatsman die geen tijd heeft voor zouteloze jij-bakken. Laat zien dat er tenminste één is die zich om het land bekommert. En treed precies op het juiste moment naar voren om de premierbonus te innen. Rutte doet dat bekwaam, ik denk dat hij deze verkiezing gaat winnen.

Roemer niet? Nee, dat voel ik aan mijn water. Ook Emile heeft zich nog niet met zijn volle gewicht in de strijd gemengd, maar bij hem kun je je afvragen of die opstelling van misplaatste arrogantie getuigt. Het kan zijn dat Roemer zichzelf reeds als minister president ziet, de opvolger van Rutte, maar het verschil tussen die twee is dat Mark de premier van Nederland is en Emile de premier van de peilingen. Peilingen weerspiegelen een trend, maar ze zijn allerminst een garantie voor succes of falen. Mij bekruipt steeds meer het gevoel dat een aanzienlijk deel van de geënquêteerden strategisch stemt. De ene keer jagen ze Rutte de stuipen op het lijf door Roemer een historische peilingzetelwinst te bezorgen, de andere keer laten ze Rutte in de waan dat hij een beslissende voorsprong heeft genomen en als puntje bij paaltje komt stemmen ze gewoon op Samsom of Pechtold of misschien wel op Mona, de eendimensionale sidekick van die keurige Van Haersma Buma.

En waar is Wilders? Goede vraag. Ik denk dat hij de slag gemist heeft, al moet ik daar aan toevoegen dat ik zoveel denk. Maar toch. Wilders is er de afgelopen jaren aan gewend geraakt dat hij het middelpunt van het debat was. Eén tweet was voldoende om de media te mobiliseren en dan moesten al zijn concurrenten morrend hun stellingen betrekken om schande te roepen over weer een ongenuanceerde uitspraak van de enige lijsttrekker die eigenaar is van zijn partij. Helaas voor Geert is de aandacht nu op Roemer en Rutte gericht, in die volgorde. Wilders moet voor het eerst sinds jaren genoegen nemen met een bijrol en als hij niet oppast hoort hij straks bij de figuranten. De media reageren nog slechts flauwtjes op zijn provocaties. Dat bleek vorige week, toen Geert Badr Hari alvast voorwaardelijk schuldig twitterde en de conclusie trok dat de kickbokser naar Marokko moet worden uitgezet. Vreemd, want mij lijkt, indien Badr door een bekwame officier van justitie wordt gevloerd, een taakstraf in de vorm van een jaar lang gratis fungeren als lijfwacht van Wilders een veel betere oplossing. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Mij viel op dat de tweet van Geert niet tot een nationaal debat leidde. Men nam zijn zoveelste oprisping voor kennisgeving aan en ging over tot de orde van de dag, namelijk de wedloop tussen Roemer en Rutte.

Vooruit, ik waag mij eens aan een vermetele voorspelling. Rutte wint glansrijk, Roemer wordt op gepaste afstand tweede, Samsom scoort opmerkelijk veel hoger dan De Hond ons maandenlang voorhield, Pechtold blijft een beetje steken, Van Haersma Buma klautert naar een iets hoger laag niveau dan verwacht, Sap kan zich opmaken voor een loopbaan buiten de politiek en Slob handhaaft zich glansrijk met zicht op kabinetsdeelname.

En Wilders? Die twittert nadat de stemmen zijn geteld verongelijkt: "Waar waren jullie nou?"