Valentijn voorspelt: Ajax kampioen

 

Het nieuwe eredivisieseizoen moet nog beginnen, maar voor mij kan het al niet meer stuk. Waarom? Heel simpel, Ajax wordt kampioen! Ho, ho, ik snap uw verbijstering over deze vermetele uitspraak en ik heb er eveneens alle begrip voor dat u zich afvraagt of mijn mentale gesteldheid een gedwongen reis in  dwangbuis naar een psychiatrische inrichting rechtvaardigt, maar ik heb een uitermate solide argument voor mijn bewering. In twee woorden: Valentijn Driessen. De chef voetbal van De Telegraaf is een meester in het doen van voorspellingen over het reilen en zeilen van Ajax die niet uitkomen. Bovendien kent hij zijn gelijke niet waar het gaat om ‘onthullingen’ van misstanden in de Amsterdamse slangenkuil. Sinds jaar en dag schetst Valentijn vlijmscherp een werkelijkheid die totaal anders is dan de per definitie incompetente beleidsmakers van de recordkampioen het publiek graag doen geloven. Er is slechts één probleem: Valentijn zit er bijna altijd naast. Daar winden veel Ajaxsupporters zich enorm over op. Ik vind het daarentegen amusant en niet zelden opbeurend. Bijvoorbeeld in een tijd als deze, die voor Ajax wordt gekenmerkt door zoveel tegenslagen, dat ik met de moeder van Frits van Egters uit Gerard Reve’s De Avonden moet concluderen: “Het is weer niks als narigheid.” 

Erik ten Hag

En dan is daar Valentijn Driessen, de Ajaxfluisteraar. De man die Erik ten Hag ongeschikt noemde voor een club als Ajax. Niet representatief, onverstaanbaar met dat Twentse accent, achter zijn rug uitgelachen door de spelers die hun vertrouwen stelden in Ten Hags assistent, de tactische grootmeester Alfred Schreuder. Als zo’n man voor aanvang van de competitie 2023-2024 Ajax kansloos voor de titel noemt, zing ik in mezelf “Een juichtoon dav’re langs de velden voor ons dierbaar rood en wit”. Een betere garantie op succes is er wat mij betreft niet te vinden.

Daarom roep ik Ajaxsupporters op zich te onthouden van schuttingtaal richting Valentijn Driessen en hem juist te bedanken voor zijn opwekkende woorden.

Persoonlijk kan ik daar nog aan toevoegen dat Valentijn een beste kerel is. Dat weet ik, omdat ik hem in de jaren 80 leerde kennen als nieuwe collega bij de sportredactie van De Telegraaf. Valentijn was een twintiger, uitsluitend gericht op voetbal en gezegend (of behept) met een eigen mening. Als voetbalverslaggevers waren wij gefascineerd door het evangelie van Johan Cruyff. Valentijn niet. Hij zette regelmatig vraagtekens bij opvattingen van Het Voetbalgenie en dat deed hij op de hem nog altijd kenmerkende toon die het midden houdt tussen flegma en betweterigheid. Alsof je naast de zevenjarige Mozart zit en schouderophalend zegt: “Het klinkt aardig dat getingel op die piano, maar dat ventje moet nou ook weer niet denken dat het een wonderkind is.”

 

Speciaal voor Valentijn heb ik een tekst geschreven op de muziek van het wereldberoemde lied ‘My funny Valentine’. Misschien een idee voor liefhebbers van karaoke.

 

 

Funny Valentijn (de Ajaxfluisteraar)

 

Mijn gappie Valentijn

Komiekje Valentijn

Jij brengt een lach in mijn hart

 

Je bent geen Don Juan

Die kop ik schrik er van

Toch ben jij een geval apart

 

Zoals jij de plank mis slaat

Steeds als het om Ajax gaat

De drie sterren die jij haat

Is dat nou smart?

 

Maar blijf altijd wie je bent

Onbemind doch bekend

Lach kleine Valentijn lach

Het is jouw (Valentijns) dag

Valentijn voorspelt: Ajax kampioen