In de omgekeerde wereld

Voetbalstadions zijn al decennia lang tempels van verwensing en vervloeking. Voetbalsupporters hebben vaak het idee dat in het stadion andere fatsoensnormen gelden dan daarbuiten. Het zal wel iets te maken hebben met de betrekkelijke anonimiteit waarin zij hun laagste gevoelens de vrije loop geven. En met het beest in de mens.

Er bestaat eenvoudig geen scheldwoord dat niet vanaf de tribunes is gescandeerd. Ik herinner mij een wedstrijd van Ajax tegen NEC in De Meer. De supporters van de tegenpartij zaten toen nog niet in een door kogelwerend glas afgeschut tribunevak en ze werden ook niet via een speciaal daartoe aangelegde tunnel direct naar dat vak geleid. Nee, ze stonden gewoon aan de Stadszijde, vlakbij de Reynoldstribune. Dappere politiemensen grepen in als het rituele 'hekkentrekken' uit de hand dreigde te lopen, maar meestal ging het goed. Ajax - NEC dus. Vraag me niet welk seizoen, ik zou het moeten opzoeken. Hoe dan ook, NEC-supporters hadden een spandoek opgehangen waarop de tekst 'Louis rijdt op gas' was gekalkt. Ze hadden het textiel aan het hek dat hen van het speelveld scheidde bevestigd. Ter ondersteuning van hun literaire hoogstandje hieven zij regelmatig het spreekkoor "Joden, joden, pssss" aan. Ik wendde mij tot een beveiliger (stewards waren toen nog eerbiedwaardige figuren die vlogen of de wereldzeeën bevoeren) met de vraag of die lui met hun spandoek en hun antisemitische spreekkoor per omgaande konden worden verwijderd. De man keek mij verbijsterd aan. Hij beloofde zijn chef op de hoogte te stellen. Het spandoek bleef de hele wedstrijd hangen, het Ajaxbestuur keek op het ereterras de andere kant op.

Recent voorbeeld? Ja hoor. Roelof Luinge floot Ajax - Heerenveen en toen hij een in de ogen van menige roodwitte supporter omstreden beslissing nam, werd hem luidkeels duidelijk gemaakt dat zijn moeder een hoer is. Ik heb geen idee of het goede mens überhaupt nog leeft, maar met dat soort futiliteiten houden sommige supporters zich niet bezig. Zij zoeken gewoon een zondebok voor het falen van de ploeg en de scheidsrechter is dan een geliefkoosd object.

Nieuwste hype: het verhaal halen. We zagen het bij Feyenoord en nu dus ook bij Ajax. Een roedel primaten verschaft zich toegang tot het trainingsveld en wat moet je dan als trainer en als spelers? Rekken en er bij blijven? Zoete broodjes bakken? Begrip tonen? De taal van de straat spreken? De gewone jongen uithangen?

Rot op zeg! Ik las dat meer dan de helft van het gajes al een stadionverbod heeft. Lekkere jongens. Gewoon de politie bellen en laten afvoeren. Aanklacht indienen. Stadionverboden omzetten in levenslang. Verder geen woord aan vuil maken. Maar nee, de brutalen hebben de halve wereld. Wat zeg ik? De halve omgekeerde wereld! Want utigerekend die ene supporter die zijn ongenoegen met een krachtig doch niet onwellevend "Hé pannenkoek" richting Marco van Basten verwoordde, dreigt uit het stadion te worden gezet. Nee, nou nog mooier. Er kwam geen onvertogen woord over zijn lippen, hij zou bij wijze van spreken als rolmodel kunnen gelden voor de ideale, bevlogen supporter... Maar nee, hij wordt gecensureerd! Nu moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen dat de knul, volgens een Ajaxbron, naar spelers had gespuugd en op de tribune een paar meppen had uitgedeeld. Dat spugen lijkt mij vergezocht, want je moet wel een lama zijn om vanaf de tribune de kruin van Suarez te kunnen raken. Maar ik houd dus een slag om de arm.

In de omgekeerde wereld leven overigens niet alleen voetbalmalloten. Je komt er ook zo af en toe een bisschop tegen die de holocaust ontkent. Monseigneur Williamson heeft inmiddels aangegeven dat hij nog niet toe is aan een door de Paus gevraagde publieke verklaring dat er wel degelijk zes miljoen joden zijn vermoord. Nee, hij wil zich eerst over het bewijsmateriaal buigen. Godallemachtig, wat denk je van zo'n sinjeur? Die wil dat wij iets geloven dat hij niet kan bewijzen en hij weigert zelf te geloven wat allang bewezen is.

Ik weet eigenlijk niet wat ik erger vind, zo'n voetbalopstootje of die bisschop. Nee, eigenlijk weet ik het wel. Beste Paus, schop die bisschop er uit.