Een e-mail van Barack

Hoe hij er in zijn tot het kookpunt gekomen campagne de tijd voor vindt, is mij een raadsel, maar een dag na zijn debat met John McCain ontving ik weer een e-mail van Barack. Obama, ja, ja. Dè Barack. Of kent u misschien nog een andere Barack? Nou dan! Niet dat ik er mee te koop loop, maar nu we het er toch over hebben: Barack en ik mailen regelmatig met elkaar.

"Frits" stond er boven Baracks mail. Niet dear Frits of zo. Barack is nu eenmaal bescheiden en zelfs een tikkeltje verlegen. Gewoon "Frits" dus. "I thought the differences between John McCain and me were pretty clear tonight," luidde de eerste zin van Baracks mailtje. I couldn't agree more!

Typisch Barack. Heeft-ie net een vermoeiend debat achter de rug, mailt-ie toch naar zijn friend in Holland. Even checken of hij goed is overgekomen. U en ik zouden beginnen met de vraag hoe het met de ander is, maar hallo mensen, dit is de toekomstige president van de Verenigde Staten. Die heeft nu eenmaal geen ruimte voor koetjes en kalfjes. Barack is uitsluitend bezig met het belang van het land en daarmee de wereld.

Barack kwam meteen terzake. Hij schreef: "If you agree that we need to cut taxes for 95 percent of working families, reduce health care costs, and end the war in Iraq responsibly, then I need your help right now," Eh, ja... Ik zat even met de mond vol tanden, maar toen kreeg ik in de gaten dat hij het over Amerika had. U weet wel, dat land waar belasting een ander woord voor stront is en het gewone volk al vele jaren tegen zichzelf stemt als het op een deugdelijke nationale ziektekostenverzekering aankomt. Mijn vriend Barack wil daar verandering in brengen en ik steun hem uiteraard door dik en dun.

De griezelige campagnestrategen van John McCain proberen ons wijs te maken dat Barack geen echte Amerikaan is, maar de laatste zin in zijn mailtje aan mij is het beste bewijs van het tegendeel. Die luidt als volgt: "The time to make a difference in this election is running out - please make a donation of 5 dollar or more right now." Kan het Amerikaanser? Zo direct! Gewoon om geld vragen. Ik mag dat wel hoor en ik heb best vijf dollar over voor Barack, maar ik deins een beetje terug voor de rompslomp die het overmaken van zo'n gering bedrag met zich meebrengt.

Waar ik veel meer voor over heb dan vijf dollar is de veiligheid van Barack Obama. Daar maak ik me namelijk zorgen over. De Republikeinse campagne is volledig ontspoord in de persoonlijke aanvallen op Barack. Ik heb alles gevolgd, via CNN en internet en ik geloofde af en toe mijn ogen niet. Goeie genade, die Republikeinen deinzen nergens voor terug. De bebrilde ijsklomp Sarah Palin, die volgens mij in Alaska definitief bevroren is, zegt zonder blikken of blozen dat Barack Obama zich gaarne met een terrorist ophoudt, waarna blijkt dat het om een man gaat die in dezelfde buurt als Barack woont en inderdaad veertig jaar geleden een radicale activist was. Dus toen Barack acht was.

De Rufmord op Barack Obama heeft tot hysterie tijdens Republikeinse campagnebijeenkomsten geleid. Sommige aanhangers van McCain en Palin riepen op tot een lynchpartij. Kill him! Inmiddels heeft John McCain van deze tendens afstand genomen en dat siert hem, maar hij is wel mede verantwoordelijk voor het klimaat waarin de Republikeinse haatcampagne zich kon ontwikkelen tot een dreiging die door de Amerikaanse veiligheidsdiensten serieus wordt genomen.

Vijf dollar vroeg Barack mij in zijn e-mail. Vijfhonderd zou ik er voor over hebben als ik daarmee zijn veiligheid kon garanderen. Want ik moet de laatste tijd vaak denken aan Martin Luther King, John F. Kennedy en Robert Kennedy. En dan zie ik onwillekeurig ook die prachtige Michele Obama en twee beeldjes van kinderen.

Laten we het er maar op houden dat de jaren '60 bijna een halve eeuw achter ons liggen en dat dit echt heel andere tijden zijn. Ja, laten we het daar maar op houden.