Hoe Judas Ajacied werd

Geruisloos, vrijwel onopgemerkt sloop hij het voetbalbolwerk binnen. Aan wie zijn ware identiteit niet kende toonde hij een zacht, haast edelmoedig gelaat. Zalvend sprak hij over het Hogere Belang dat boven het eigen belang ging. Al zijn energie was gericht op dat ene doel: de bestuurlijke en sportieve wederopstanding van Ajax. Met groot respect trad hij de verlosser tegemoet, het clubicoon dat was opgestaan om orde op zaken te stellen. JC, alleen al de initialen leken hem deemoedig te maken. Maar schijn bedroog. Naar buiten toe predikte hij saamhorigheid en ondertussen zaaide hij in stilte verdeeldheid. Hij is niet één persoon, maar een samensmelting van stiekeme geesten die achter de rug van JC een complot smeedden. Gisteren trad hij eindelijk in zijn ware gedaante naar voren. Zijn naam is Judas en hij noemt zich Ajacied.

 

Wat wordt Louis van Gaal bij Ajax? Mis! Hij wordt niet technisch directeur, maar algemeen directeur. De man die de directie voorzit. Die oog moet houden op zowel de commerciële als de technische ontwikkeling bij Ajax. Ik vraag me af of Van Gaal de uitgelezen kandidaat is voor die functie. Wat heeft hij bijvoorbeeld commercieel gezien aan ervaring in huis? Heeft hij een eigen zaak geleid, zoals Tscheu la Ling, een ondernemer die ook nog verstand van voetbal heeft? Of is hij een voetbalman die meent de commercie er wel even bij te kunnen doen? Kortom, in de burgeroorlog die de Ajaxgelederen momenteel splijt, is de logica reeds gesneuveld. Ik denk dat veel mensen in de veronderstelling verkeren dat Van Gaal de nieuwe trainer van Ajax wordt, maar dat is nou precies niet het geval.

In elke oorlog is het de waarheid die als eerste het onderspit delft. Zo zag ik gisteravond de voorzitter van de Raad van Commissarissen, de in wetenschappelijk opzicht onbetwiste titelhouder Steven ten Have, een even subtiele als gemene tackle uitvoeren richting Tscheu la Ling. Die was, zo stelde Ten Have fijntjes, lang niet zo geschikt als JC steeds doet voorkomen, want Ling was met zijn Slowaakse voetbalclub AS Trencin mooi gedegradeerd uit de hoogste divisie. Verder geen argumenten tegen de komst van de succesvolle zakenman, koning van de schaarbeweging in De Meer en gelegenheidsbokser die John de Wolf ooit zonder mankeren knock out sloeg. Het internet ontrafelt genadeloos leugentjes als dat waarvan Ten Have zich bediende, want wat blijkt... AS Trencin speelt gewoon in de hoogste klasse van het Slowaakse voetbal. Het staat negende in een competitie waaraan twaalf ploegen meedoen. Oppassen geblazen, maar niet in degradatiepositie. Ik vind dat knap voor een kleine club als AS Trencin, die als thuisbasis een stadionnetje met ruim 4000 plaatsen heeft. De club heeft een toegankelijke website waarop heldere informatie staat. Het ziet er al met al professioneel uit binnen de beperkingen die het budget aan AS Trencin stelt. Tscheu la Ling mag als vice voorzitter trots zijn op de resultaten die hij heeft bereikt. Jazeker, in zijn eerste jaar als eigenaar degradeerde de club. Volgens Ten Have maakt dat Ling ongeschikt voor Ajax. Maar ik beweer het tegendeel. Ling raapte de club op uit een diep dal, reorganiseerde, promoveerde en stabiliseerde. Ik heb het Edgar Davids nog niet zien doen.

Ondertussen zitten de supporters, van wie ik er één ben, met de gebakken peren. Met de aanstelling van Danny Blind als technisch directeur wordt de positie van Dennis Bergkamp en Wim Jonk ernstig ondermijnd. Frank de Boer? Weet ik niet. Hij heeft zich tot nu toe zoveel mogelijk buiten het strijdgewoel gehouden, maar ook aan hem kan de steeds groter wordende chaos bij Ajax domweg niet voorbijgaan. En JC? De modderkluiten van Judas moeten zelfs hem hebben geraakt. Als een kwajongen is hij op het verkeerde been gezet. Maar ik ken Cruyff als een aanvaller met overzicht, die juist op het moment dat je het niet verwacht een geniale actie uitvoert. Met open vizier, niet achter de rug van zijn medespelers, dat dan weer wel.

Zou Judas weten waar hij aan begonnen is?