Cruyff opent alle bomen

Mijn vriend Joop begon tijdens het klaverjassen opeens te mijmeren. "Wat zou ik er graag bij zijn geweest," zei hij met een dromerige uitdrukking op zijn gelaat. "Waarbij?" informeerden zijn maat en de twee opponenten die aan het eind van de avond met de winst zouden gaan strijken. "Bij die vergadering van de Ledenraad van Ajax," lichtte Joop toe. "Dat moment waarop Johan Cruyff binnenkwam. Niemand die er op gerekend had. Wat had ik graag die koppen gezien. Van John Jaake bijvoorbeeld."

John en Johan, het scheelt één letter, maar tussen die twee gaapt een wereld van verschil. Ikzelf had graag bij de slagboom naar het parkeerterrein in de Amsterdam Arena willen staan op het moment dat Cruyff daar met zijn auto kwam aanrijden. Ik moest het helaas met de televisiebeelden doen, maar die waren ook veelzeggend. Het raampje ging open en we hoorden twee woorden: Johan en Cruyff. Vrijwel onmiddellijk ging de slagboom omhoog. Alsof de onzichtbare slagbomenmedewerker net zo ongeduldig op de komst van de verlosser had gewacht als de honderdduizenden die Ajax een warm hart toedragen.

"Johan Cruyff." Sesam open u. Het leek haast wel alsof die slagboom iets sneller dan normaal omhoog ging. Als slagbomen konden praten...

Ik ging het de volgende dag uitproberen bij de eerste de beste parkeergarage in Almere. Ik drukte op een knopje en toen ik gemurmel uit een luidsprekertje hoorde, zei ik licht nasaal en met een onmiskenbaar Amsterdams accent: "Johan Cruyff." Bij mij werkte het echter voor geen meter. Niet alleen bleef die boom hermetisch gesloten, maar uit de luidspreker kwam geen asem. Hoe kon de eigenaar van die murmelstem nou weten dat het niet echt Johan Cruyff was die voor de slagboom stond? Ik zag in ieder geval geen camera.

Ik dacht: weet je wat, ik probeer het gewoon nog een keer. Weer drukte ik op het knopje. Weer hoorde ik gemurmel en weer zei ik licht nassaal: "Johan Cruyff." Even bleef het stil, toen hoorde ik: "Ja, en ik ben de paus."

Johan Cruyff opent bomen die voor anderen gesloten blijven en hij is de enige Nederlander die zelfs de grootste intellectueel aan de slappe lach krijgt door te zeggen dat hij het rapport van de commissie Coronel niet heeft gelezen. Die Cruyff toch, altijd zo origineel met zijn ijzeren logica. Waarom zou Cruyff dat rapport lezen? Hij weet ook zonder die stapel papier heus wel wat er fout is bij Ajax. Aan vergaderen heeft hij een broertje dood en de notulen kunnen wat hem betreft het raam uit, als ik het goed begrepen heb. Als voorzitter van een gemeenteraadsfractie onderschrijf ik die gedachte van harte. Mijn fractie doet al een hele tijd niet meer aan notulen. We spreken gewoon af wat we gaan doen en onze opvattingen vinden we terug in de officiële stukken van de gemeente Almere. Een werk dat het scheelt! 

Inmiddels zijn we een paar dagen verder en is Marco van Basten binnengehaald door de nieuwe Ajaxleider. Schippie en Witschge komen uiteraard gewoon mee, ook al staat in het rapport van de commissie Coronel dat nieuwe trainers geen hofhoudingen moeten meebrengen. Maar ja, dat rapport heeft Cruyff dus niet gelezen en van die conclusie hoeft hij zich dan ook niets aan te trekken. Verder viel het mij op dat Van Basten nadrukkelijk vriendelijke woorden sprak over algemeen directeur Maarten Fontein en dat hij zelfs liet weten "uitstekende gesprekken"  te hebben gevoerd met technisch directeur Martin van Geel.

Het zou mij niet verbazen als Cruyff die lui gewoon laat zitten. Want het gaat hem natuurlijk niet om de organisatiestructuur. Daar houdt Johan zich echt niet mee bezig. Hem is het om de trainers en de spelers te doen. Ik denk dat hij daar gewoon even de bezem doorhaalt, een nieuw stempel op de jeugdopleiding drukt en vervolgens weer lekker naar de golfbaan rijdt. Als er een slagboom staat, drukt hij op een knopje en nog voor welk gemurmel dan ook hoorbaar is, zegt hij: "Johan Cruyff." En dan gaat die slagboom gewoon verticaal. Sterker nog: als Johan voor de grap "Frits Huis" zegt, zwaait het ding evenzogoed omhoog.

Dat noemen ze magie.