Ik bouw mijn stadion

Dat je dus denkt: er is er één gek geworden. En nog wel een wethouder. Ocharm. Dat had mij ook kunnen overkomen toen ik nog op het pluche zat, zo'n aanval van megalomanie die Carolien Gehrels heeft getroffen. Wethouder van Sport te Amsterdam en minimaal een dag wereldnieuws in de Noordvleugel met haar voornemen een nieuw voetbalstadion te bouwen tussen Amsterdam en Almere. Waar? Eh, nou op een nieuw aan te leggen eiland voorbij IJburg. Of misschien in Amsterdam Noord. Of somewhere near Diemen. Of onder de rook van Zaanstad desnoods. Aldus wethouder Gehrels. Voor je het weet ben je met je stadion de Afsluitdijk gepasseerd. Welkom in de Den Oever Dôme. "Alle opties zijn open," zegt de wethouder. "Maar dat het er komt, staat vast."

 

Het eerste wat ik deed toen ik dit bericht in De Volkskrant las, was via google een spontaan gerezen vermoeden natrekken: ja hoor, Carolien Gehrels is wethouder namens de PvdA. Ze zet in Amsterdam dan ook een traditie voort, die begon bij haar partijgenoot Louis Genet. Die wilde in de jaren negentig van de vorige eeuw een nieuw stadion bouwen en het olympisch stadion met de grond gelijk maken. Of was het in zijn gedachtengang andersom? Enfin, een cultuurbarbaar die ik toentertijd in wethouder Genant heb omgedoopt. Ik ben er trots op dat ik deel heb mogen uitmaken van het comité dat zich met succes tegen de sloop van het olympisch stadion heeft verzet.

 

Dat nieuwe stadion is er dus toch gekomen. De Amsterdam Arena. Na ruim tien jaar begin ik er een beetje aan te wennen, al vind ik dat Ajax dat stadion gewoon moet kopen om er die echte roodwitte voetbalsfeer in te krijgen. Maar volgens wethouder Gehrels is de Arena nu al achterhaald. Als we internationaal nog willen meetellen, MOET er gewoon een stadion komen met een capaciteit van 80.000 toeschouwers. Kosten: tussen de 70 en 100 miljoen euro. Over dat bedrag kan ik uit de losse pols zeggen: Daar klopt niets van. Kom op zeg! De Amsterdam Arena heeft iets meer dan 200 miljoen gulden gekost. Dat was een prijs waar Ballast Nedam zich op had vastgelegd, want wethouder Genet moest toch iets om de toenemende kritiek in de gemeenteraad van Amsterdam het hoofd te kunnen bieden. Het gevolg was dat het ontwerp van de Arena tot op de laatste draad moest worden uitgekleed. Ga mij dus niet vertellen dat een tip top stadion anno nu, dat ruim vijftig procent meer toeschouwers kan accommoderen dan de Arena, voor minder kan worden gebouwd dan die 200 miljoen van toen.

Nou ja, voorlopig is het vooral een idee van wethouder Gehrels. Met Ajax is op ambtelijk niveau gesproken en de gemeente Almere weet van niets. Ik bouw mijn stadion... Maar niet in Almere! Wethouders met een visie denken nu eenmaal ver vooruit. Carolien Gehrels heeft het niet alleen over een Champions League Finale in 2018, maar vooral kijkt zij vooruit naar de Olympische Spelen van 2028.

Pierre de Coubertin zei het al: "Meedoen is belangrijker dan winnen." In dit geval weet ik al wie de grote verliezer wordt: d'arme burgerij.