Jagen op de boodschapper

Het is een opbeurende gedachte dat Julian Assange nog steeds op vrije voeten is. Hij zal binnenkort wel gepakt worden, maar dan kan hij toch mooi terugzien op een periode waarin hij geheime diensten all over the world en zelfs Interpol te glad af was. Of het zou zo moeten zijn dat de jacht op de boodschapper fake is en dat Assange nog wat documenten achter de hand heeft die Grote Wereldleiders zo vrezen dat zij Juul maar liever niet in handen krijgen. Dat weten we nu nog niet, maar er zullen ongetwijfeld in due course documenten gaan uitlekken waarin dat wordt bevestigd. Even geduld dus.

De boodschapper en de boodschap. Kent u die uitdrukking, om met dominee Gremdaat te spreken. Wikileaks onthult, maar bedenkt niets. De juistheid van de documenten wordt niet of nauwelijks betwist. Ze schetsen een parallelle wereld waarvan slechts ingewijden kennis hebben. Het klootjesvolk wordt dom gehouden met geacteerde vriendschappen, gespeelde verontwaardiging en wat dies meer zij. Als de beide Korea's elkaar letterlijk naar de keel vliegen, zitten wij in spanning over de vraag of de Derde Wereldoorlog zal uitbreken, want China werpt zich op als hoeder van de nieuwste malloot in de Kimdynastie. Maar in die andere werkelijkheid vindt China die Kimtelg een nog grotere malloot dan wij en is dat hele archaïsche stel stalinisten in de Hongerheilstaat een blok aan het Chinese been. Het zal dus bij dreigende woorden blijven en bij troepenbewegingen die in extra bulletins van het NOS Journaal minutieus worden gemeld, waarna we pijlsnel naar CNN schakelen om vanuit de Situation Room te vernemen hoe wij dat wapengekletter moeten duiden.

Niemand jaagt op de documenten, het is de boodschapper om wie het te doen is. In Noord Amerika zijn ze daar gemakkelijk in. Dood! Dood moet je! Om met de gade van Oboema te spreken. Mannen van enig statuur stellen zonder blikken of blozen voor Julian een kopje kleiner te maken. Het zijn dezelfde mannen die met afschuw reageren als een bars kijkende baard weer eens een fatwa uitspreekt. Een superdemocratisch Scandinavisch land laat zich voor het karretje van de Parallelle Wereld spannen door een al bijna geseponeerde zedenzaak tegen Assange uit de mottenballen te trekken en Interpol in te schakelen. Gelukkig hebben we nog een vrije pers. Gelukkig zijn er toonaangevende media die met een goudzoekerszeef al die beschikbaar gekomen documenten filteren en de zo verkregen schat aan informatie in hapklare brokken aan ons opdienen. Jammer genoeg moeten we het gebrabbel van commentatoren die "in feite niets nieuws" in die documenten hebben aangetroffen voor lief nemen. Je kunt niet alles hebben.

Wat heeft Wikileaks met Almere te maken?

Niet zo heel veel, maar in de kern woedt daar nu een affaire waarin het ook om het begrip de boodschapper en de boodschap gaat. Ik houd het bij een zeer korte samenvatting, want ik kan me voorstellen dat mijn lezers op het oude land zich liever verdiepen in onthullingen over Sarkozy dan over een wethouder in Almere. Maar toch. Die wethouder, zijn naam doet er niet toe, heeft de gemeenteraad misleid. Dat deed hij om een twaalf miljoen euro kostende verbouwing van het stadhuis er door te drukken. Een deel van de gemeenteraad wilde dat geld even op de plank houden, omdat er toch al zoveel wordt bezuinigd. Kernpunt was of de verbouwing wel noodzakelijk was. Ja, zei die wethouder, er moet namelijk in het stadhuis een Werkplein komen dat elders niet aan de wettelijke eisen voldoet. Dat was een jokje. Dat Werkplein voldoet namelijk wel aan de wettelijke eisen, zoals het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week liet weten. Schrijver dezes bond in zijn functie van gemeenteraadslid de kat de bel aan. Een meerderheid in de gemeenteraad, zijnde de coalitie waarvan ook die wethouder deel uitmaakt, zette onmiddellijk de jacht op de boodschapper in. De boodschap was hen een zorg. Die werd onder de mat geveegd. Voordat de uitspraken die namens het ministerie waren gedaan roet in het eten konden gooien, werd de verbouwing met een raadsbesluit door een kleine 190.000 strotten geduwd. De boodschapper werd verketterd. En de leugen regeert voort.

Julian Assange zal het een zorg zijn. En terecht. Wat de huidige wereldleiders ook proberen, hij zal de geschiedenis ingaan als een held. Die ene wereldburger die de Mondiale Macht weerstond.