Onze jongens in Afghanistan

Hallo maten! Alles kits in Tarin Kowt? Nog vorderingen gemaakt met de opbouwmissie? We horen wel eens sombere geluiden uit Kamp Holland, maar vergis je niet in de toestand hier. Het land gaat gebukt onder twee enorme dreigingen: een door Den Haag in alle toonaarden ontkende en dus waarschijnlijk al heersende recessie en het debuut van Geert Wilders als de Nederlandse Fellini. Geert treuzelt nu wel opvallend lang met zijn koranfilm, maar wat in de Fatwa zit verzuurt niet. Balkenende neemt bij elke gelegenheid afstand van de nog onbekende inhoud van de film. En die Wilders zuigt maar door. Als je goed kijkt, zie je bij Jan Peter zo het bloed onder zijn nagels vandaan komen.

Verder weinig nieuws, of het moet het doodvonnis zijn voor de 23-jarige Afghaanse student journalistiek Sayad Parwez Kambaksh. Hij stond onlangs terecht voor drie rechters in de noordelijke provincie Balkh, omdat hij de islam zou hebben beledigd. Nee, niet met een anti-koranfilm, maar omdat hij een tekst over de gelijkberechtiging van vrouwen en mannen van het internet zou hebben gehaald en afgedrukt en verspreid. Ja hallo, ook al ben je pas drieëntwintig, in Afghanistan moet je dan toch echt weten dat je met je leven speelt. En zeker in Balkh. De hoogste rechter aldaar, Fazel Wahab, zei nadat het doodvonnis was uitgesproken, dat hij weliswaar niet over de details van de gewraakte tekst beschikte, maar hij meende wel te weten dat het geschrift tegen de islam was gericht. Nou, meer hoef je ook niet te weten. Kop eraf! Ben je nou helemaal gek, lelijke snotaap!

Een beetje raar verhaal wel, want die Sayad Parwez Kambaksh schijnt niet eens zelf de auteur van die tekst te zijn. Er zijn berichten dat zijn broer het artikel heeft geschreven, maar het kan ook zijn dat Sayad het gewoon op internet aantrof en het interessant genoeg vond om het aan anderen te laten lezen. Goeie genade, snappen jullie zoveel naïveteit, mannen in Tarin Kowt? Waar zit die knul z'n verstand? Volgens die broer, Yacoubi Brahimi geheten, is de tekst door een Iraniër geschreven. Nou, duik maar onder dan, want voor je het weet sta je voor een islamitische rechtbank in Teheran. Yacoubi Brahimi is trouwens ook journalist. Volgens sommigen is het doodvonnis vooral tegen hem gericht. Hoe dan ook, het hele geval heeft al tot een demonstratie geleid in de stad Mazar-i-Sharif, waar de student tot oktober vorig jaar, toen hij werd gearresteerd, werkte voor de krant Jahan-i-Naw. Pro? Nee, nee, juist contra de student. Van de demonstranten mag hij aan de hoogste boom worden opgeknoopt.

Het is maar dat jullie weten waarvoor jullie je leven in de waagschaal stellen in het van het Talibanjuk bevrijde Afghanistan. Voor Fazel Wahab, die geen details hoeft te weten om iemand naar de galg te sturen. Voor de demonstranten in Mazar-i-Sharif, die een 23-jarige student net zo gemakkelijk de dood injagen. En voor een 'democratisch' regime dat zelfs het eenvoudigste beginsel van de vrijheid van meningsuiting met voeten laat treden.

Gelukkig heeft onze man in Kabul de "grote zorgen" van de Nederlandse regering overgebracht aan de vice-minister van Justitie van Afghanistan. Dat sloeg in als een bom! De vice-minister...

De enige die het vonnis nu nog kan terugdraaien is de president van Afghanistan, Hamid Karzai. Als hij het niet doet, moesten jullie maar terugkomen, vinden jullie ook niet?