De passie van Bassie

Ik heb het niet zo op clowns. Als kind kon ik al niet om die opgeverfde pseudo grappenmakers lachen en naarmate ik ouder werd, kwam daar een gevoel van weerzin bij dat ik als "unheimisch" zou willen omschrijven. Telkens als ik een clown zie, vraag ik me af wat er onder dat masker schuil gaat. Sinds Oude Pekela moet ik al helemaal niets meer van dat volk hebben. En nu is er dus die affaire met Bassie.

Nou ja, wàs er die affaire, want inmiddels is gebleken dat de vermeende seksuele escapade van de 73-jarige kindervriend met een 42 jaar jongere dame een publiciteitsstunt is. Iets met Ohra of zo, weet ik veel? Het is in ieder geval niet waar. Bassie heeft zich niet na een voorstelling ergens in Noord Holland vleselijk verenigd met een 31-jarige fan. De zwangere muts blijkt niet te bestaan, de door Bassie aangeboden vaderschapstest is derhalve overbodig en op het internet circuleert nu een kiekje van een geheel in Bassiekleuren geschilderde zuigeling.

Ha, ha, ha! Houd me vast. Het woord geestig heeft een nieuwe betekenis gekregen. Hoe verzin je het? Een 73-jarige clown op z'n retour verwekt een kind bij zijn enig overgebleven toeschouwer. Daar moet wel een bijzonder creatieve geest aan te pas zijn gekomen.

Gatverdamme! Ik zie de hele tijd die Bassie voor me terwijl hij knorrend en piepend met dat arme kind in de weer is. De schmink druppelt langzaam in zijn clownsboord, zijn grote flapschoenen klepperen er lustig op los en dat hoge stemmetje krijst lieve woordjes die tegen het dak van de circustent weerkaatsen. "Ia ia, ik hou van jou Maria." (Als vader van een inmiddels bijzonder volwassen zoon ken ik het repertoire van Bassie & Adriaan op mijn duimpje). Ben ik nu pervers omdat ik dat beeld niet kwijt raak of ligt het aan de morbide malloot die deze stunt bedacht heeft?

De goegemeente is er nog ingetrapt ook. Wilma Nanninga berichtte er uitvoerig over op de pagina Privé in De Telegraaf, maar ook elders was de affaire Bassie showpaginanieuws. Dat zegt iets over de staat waarin de samenleving verkeert. We zijn zo cynisch geworden dat we alles geloven. Vijftien jaar geleden was een 'onthulling' van dit kaliber op elke redactie linea recta naar de prullenbak verwezen. "Leuk hoor Bassie, hoe gaat dat kind heten als het een jongen is? Adriaan?" Maar ja, vijftien jaar geleden had Bassie die grap ook niet uitgehaald. Denk daar maar eens over na.

Clowns. Ze kunnen wat mij betreft worden afgeschaft. Behalve Pipo natuurlijk. Maar Pipo was ook eigenlijk geen clown. Hij was een acteur die een clown speelde. George Bush? Hmm, op zijn best een clown die een acteur speelt die een president speelt. Vinden de Amerikanen prachtig. Zijn opvolger staat klaar. McClown met in zijn kielzog Mamalaska.

Wat een wereld, wat een wondere wereld.