Dit was het nieuws

De grootste komkommer die het nieuws haalde was wel de Vegan Streaker. Dat is een luldebehanger die werkelijk alles doet om in de schijnwerper te staan. Hij dook al eens op in een show van Paul de Leeuw, naakt maar niet heus, want met een kek slipje aan dat zijn ongetwijfeld weinig spectaculaire schaamdelen bedekte. Paul rook feilloos dat hij met een poseur te maken had. Hij bedacht zich geen moment en deed een greep in dat slipje. Oeps, daar had de geheel uit zeewier, gierst, tofu en linzen opgetrokken naaktloper even niet van terug.

Maar de Vegan Streaker liet zich niet gemakkelijk uit het veld slaan. Vorige week keerde hij in volle glorie terug. Hij werd gearresteerd wegens het mogelijk beramen van een aanslag op koningin Beatrix. Toe maar! Lulletje rozenwater trad in de voetsporen van de Suzukimalloot. Dat viel dan weer mee. Vegie werd vrijgelaten en hij mocht op de televisie komen verklaren dat hij helemaal niets tegen de Koningin heeft. Sterker nog, hare majesteit hoeft niet bang voor hem te zijn. Heremijntijd, kan het onbenulliger? Is het nou echt nodig om bij gebrek aan nieuws zo'n dwaas voor de camera te halen?

Nee, u hoeft mij niet te vertellen hoe moeilijk het kan zijn om in deze tijd van het jaar interessante nieuwsfeiten te verzamelen. Ik had er 32 jaar, 5 maanden en 2 weken journalistiek op zitten toen ik in 2002 bij mijn eerste werkgever vertrok om wethouder in Almere te worden. November 1969 was ik als negentienjarige begonnen op de binnenlandredactie van De Telegraaf/De Courant Nieuws van de Dag en ik had nooit gedacht dat ik er op mijn 52-ste ontslag zou nemen. Ik ging weg zonder ellende, maar ik had als lijsttrekker van de lokale politieke partij Leefbaar Almere in mijn woonplaats een revolutie ontketend voor de gevolgen waarvan ik niet zomaar kon weglopen.

Zo, nu weet u iets van mijn voorgeschiedenis. Dat praat wat gemakkelijker. Komkommertijd, daar wil ik het over hebben. De Vegan Streaker werd tot belangrijk onderwerp gebombardeerd, terwijl die idioot eigenlijk gewoon naar een psychiater moet. De ontsnapping van een stelletje criminelen in België beheerste eveneens de kolommen en de ether. Hallo, het ging om België hoor! Als je echt helemaal geen nieuws meer hebt, stuur dan een cameraploeg naar Teheran. Maar nee, we schakelen liever over naar onze correspondent in Brussel. Dat is een stuk gemakkelijker.

Wat werkelijk alles sloeg was het 'nieuws' over een barbecue van de Stichting Wakker Dier. Ik zat in de auto toen ik daarover een reportage op Radio 1 hoorde. Eerst dacht ik dat het ging om een ludieke actie tegen het verorberen van dierlijk voedsel, maar nee, de stichting kon zich best iets voorstellen bij de gedachte dat menigeen het water in de mond loopt zodra een worstje of een karbonade op de barbecue wordt gedeponeerd. Deze barbecue werd niet voor mensen, maar voor varkens gehouden. Grote spiezen met groenten werden opgewarmd en aan de beesten gevoerd. Dit om aandacht te vragen voor de dikwijls onmenselijke behandeling waaraan zij bloot staan.

Ik herinner mij uit mijn krantenperiode dat in komkommertijd bij gebrek aan actualiteit nieuws werd gemaakt, maar niet op de infantiele wijize die een barbecue voor varkens oplevert. Op een vrijwel nieuwsloze dag vroeg de toenmalige chef nieuwsdienst aan zijn razende reporter Jaap Metz: "Waar denkt je vrouw aan?" Jaap draaide een tijdje aan zijn imposante snor. Toen antwoordde hij: "Vakantie." De volgende dag opende De Telegraaf op de voorpagina met een lezenswaardig artikel over een hausse in vakantieboekingen. Keurig nagevraagd bij de toerismewoordvoerders in het adressenboekje van Jaap Metz. Jaap belde zich suf tot hij voldoende materiaal had voor een artikel dat onder het kopje exclusief kon worden gepubliceerd.

Tja, als je nieuws wilt maken, moet je er wel even voor werken. Als je daar te lui voor bent, kun je beter je actualiteitenprogramma inkorten. anders verdien je ook niet beter dan de Vegan Streaker.