De zwanenzang van Jépé

Diep, heel diep in zijn zachtgroene hartje weet hij het heus wel: morgen is het gedaan, fini, vorbei, game, set and match to Rutte. Maar tot het allerlaatste moment gaat hij er voor, ook nu hij zelfs door zijn geestverwanten is verlaten. Eén voor één zijn ze van het zinkende schip gesprongen en toen hij, zoals een goed kapitein betaamt, als laatste op de brug stond, kwam een torpedoboot langszij met aan de periscoop de Naoorlogse Verzetsheld Dries van Agt, als premier een vriend van Israel en thans schouder aan schouder optrekkend met Frau Gretta, de Jeanne d'Arc van de Apollolaan. Dries was wel bereid de genadeslag toe te brengen in de vorm van een grimlachend afgevuurde torpedo. "Er is altijd een goede baan voor hem in het ruime buitenland," sprak Dries, die zijn lippen altijd zo zorgvuldig beweegt dat het net is alsof hij zichzelf nasynchroniseert. Het ruime buitenland... Wat enig gevonden van de nieuwe vriend van Hamas. Er werd besmuikt gelachen. Arme Jan Peter Balkenende.

Kranig bleef hij tot de laatste snik aan zijn come back werken, maar wat een glanzende verkiezingscampagne moest worden, liep uit op een afscheidstournee. Zijn spin doctor was aan een overdosis testosteron ten onder gegaan, het stemmenkanon Camiel had er al eerder de brui aan gegeven en naarmate de peilingen somberder werden, zag je Jan Peter steeds meer vereenzamen. Zijn politieke tegenstanders waren niet te beroerd zo nu en dan enig zout in de wonde te strooien. Plasterk sprak hoofdschuddend van een Balkenende die de weg kwijt was en die in blinde paniek de ene na de andere absurde uitspraak deed.

Mijn sympathie voor Jan Peter Balkenende hield ongeveer gelijke tred met de dagelijks toenemende schijnheiligheid jegens hem en zijn prestaties. Dezelfde mensen die nog verontwaardigd reageerden toen sprake was van JP's kandidatuur voor het 'presidentschap' van Europa zien hem nu liever vandaag dan morgen vertrekken. 't Is net alsof de man al die jaren van zijn premierschap als een dombo in het torentje heeft gezeten. Alsof hij als een kip zonder kop leiding heeft gegeven aan de ministerraad, waarin grote geesten als Plasterk slechts met de grootste moeite al die domheid verdroegen. Is Jépé nou werkelijk zo onbekwaam geweest als de meute wolven die hem genadeloos verscheurt ons wil doen geloven? Welnee. Maar het is waar: zijn houdbaarheidsdatum is overschreden. En hij heeft het zelf niet door. Hij is zo'n beetje de enige die in campagnetijd net zo praat als daarvoor en daarna. Dus met moeizame formuleringen als "in termen van" en zo. Rutte is opeens recht voor z'n raap geworden, Cohen weet te weinig, dus die blijft vanzelf op de vlakte en Wilders... nou ja, Wilders is Wilders.

"Jépé is passssé," zou Oboema zeggen.

Morgen wordt Jan Peter door de kiezer afgeserveerd. Althans dat denken de experts. Ik lach me rot als hij al die wijsneuzen het zwijgen oplegt door als grootste uit de stembus te komen. Maar ik denk niet dat het reëel is en eerlijk gezegd zou het ook niet goed zijn. Mijn stem krijgt hij dus niet. Maar mijn respect wel. Het wordt tijd Jan Peter, maar ik gun je een waardig afscheid, want dat heb je verdiend.