Vrije val aandelen Marco

Een crisis komt nooit alleen. Zou het toeval zijn dat in het kielzog van Ajax' teloorgang de beurzen onderuit zijn gegaan? Nee, natuurlijk niet! Ajax is nu eenmaal trendsetter, in goede en in slechte tijden. Daarom is het van landsbelang dat de roodwitten binnen de kortste keren de weg omhoog vinden, want dan gaan de aandelen vanzelf ook weer stijgen. Het is jammer dat Wouter Bos hierover met mij van mening verschilt. En dat alleen omdat hij een Feyenoordsupporter is.

Het voorgaande was een grapje hoor. Ik meld het maar even voor alle zekerheid, want de mensen zijn tamelijk lichtgeraakt op heden. Begrijpelijk, al kun je ook overdrijven. Zo ken ik iemand die zich op luide toon over het lot van de kleine spaarder beklaagde, terwijl ik wist dat hij onlangs een stevig doorlopend krediet had afgesloten.

Dit terzijde.

Ajax dus. Zeven uit vijf. Tijd voor een commissie, meneer Coronel? Of gewoon de Miskleun Van Het Seizoen ongedaan maken en Marco van Basten vriendelijk doch dringend verzoeken zijn carrière op de golfbaan op te pakken? Ik denk dat het laatste zal volstaan. En denk nou niet dat ik opportunistisch ben, want ik geloofde al vanaf het begin niet in de helende krachten van de voormalige Voetbalprins, die door een verstolen heksenkus in een kouwe kikker moet zijn veranderd. Van voetbal heeft Marco ongetwijfeld verstand, maar van mensen snapt hij geen sikkepit. En aangezien het succes van een voetbaltrainer voor 75 procent door psychologische kwaliteiten wordt bepaald, zit Ajax nu met een kat in de zak.

Voetbal is een vrij simpel spel. Natuurlijk scoren genieën als Cruyff en Van Hanegem wel eens met een briljant staaltje tactiek, maar in de regel zijn opstellingen en strategieën zo voorspelbaar als het weer. Waar het om gaat, is een groep aansturen, motiveren en laten presteren. Daarvoor zijn kwaliteiten nodig die Marco van Basten ten enemale mist. Hij wisselt doodgemoedereerd zijn van ijver dampende aanvoerder, die daarna geen deuk meer in een pakje boter schopt. Ik zag het gebeuren in de wedstrijd tegen Roda JC en ik dacht: Mooi, Huntelaar zijn we in de winterstop ook kwijt. Dank je wel Marco.

Wat zegt u? Marco van Basten heeft het vrij aardig gedaan met het Nederlands team? Jahaa, dat is juist. Maar dan noem ik u graag de volgende namen: Van der Sar, Van Nistelrooij, Van Persie, Van der Vaart, Sneijder, Robben... Het zou een hele prestatie zijn geweest als Oranje zich met die vedetten NIET had gekwalificeerd voor het EK. En in Oostenrijk kwam de aap alsnog uit de mouw toen de bondscoach ging freewheelen en zijn ploeg vervolgens door de manschappen van een echte topcoach uit het toernooi werd geveegd.

En nu zit Ajax met een mislukte Michels opgescheept. Zoals Marco voor zijn dug out staat... Als je niet beter wist zouden de tranen spontaan in je ogen springen. Peinzend, een barse trek om de mondhoeken, professioneel tot in zijn tenen, zo helemaal Rinus. Maar niet heus. Zeven uit vijf. Zeven punten dankzij Marco, acht laten liggen door de ploeg. Want zo ziet Marco dat. Hij is alleen verantwoordelijk voor de successen, voor de winst. De nederlagen schrijft hij op naam van de uilskuikens waarmee hij moet werken. Hij stelt ze weliswaar zelf op, maar als ze falen zoals tegen FC Groningen breekt hij die slappe hap net zo gemakkelijk af en daarna wast hij zijn handen in onschuld.

Een crisis komt nooit alleen. Ik denk dat Uri Coronel inmiddels ook wel in de gaten heeft dat hij met Marco van Basten de verkeerde aandelen heeft gekocht. Ze bevinden zich, met Aegon, in een vrije val. Mijn advies aan Ajax: Aegon houden, aandelen Marco afstoten. Of nog beter: dump ze bij Bos! Dan komen ze vanzelf bij Feyenoord terecht.