Vlees voor een prikkie

Het is dat ik een biefstukje zo lekker vind, anders werd ik vegetariër. Niet zozeer uit begaanheid met het lot van het slachtvee (dit is het beest in mij) maar om geen onderdeel te moeten zijn van de hypocrisie die in het Tijdperk van de Omkering zelfs tot de eettafel is doorgedrongen. Het Tijdperk van de Omkering, dat klinkt gewichtig en theatraal, maar ik kan het niet anders omschrijven.

Leg uit Frits.

Welaan (zoals de majoor tegen zijn laars zeide) alles wat ons niet bevalt voorzien we van een uitleg die de waarheid omdraait. Een voorbeeld. We staan voor miljardenbezuinigingen. De sociale zekerheid wordt hard geraakt. Tweederde minder budget voor re-integratie, om maar één ingreep te noemen. Kunst en cultuur worden gedegradeerd tot linkse hobbies waar hoognodig het mes in moet worden gezet. Ga zo maar door. Nu gaat het mij niet om die bezuinigingen als zodanig, misschien zijn ze inderdaad noodzakelijk en moeten we een tijdje met - veel - minder toe in afwachting van een nieuwe welvaart. Maar waarom komen we daar dan niet eerlijk voor uit? Waarom proberen politici die bezuinigingen te verkopen als 'kansen' en 'uitdagingen'?

Ik sta elke keer paf als zo'n wat-krom-is-rechtprater met een stalen gezicht voor de camera betoogt dat ons landje er met de draconsiche kortingen op vrijwel alle terreinen juist beter op wordt. Ik zie dan een uitgestreken gezicht waar woorden uit rollen als 'efficiencyslag' en 'slimme arrangementen'. Containerbegrippen waar de gemiddelde wajonger niets mee kan. 'Zelfredzaamheid' is er ook zo één. Een ander woord voor 'barst maar', maar het bekt zoveel beter. Het woord 'hypotheekrenteaftrek' daarentegen hoor je zelden of nooit vallen. Zou dat misschien liggen aan het feit dat mensen met een miljoenenvilla veel zelfredzamer zijn dan de gemiddelde wajonger?

Het toppunt van omkering vind ik de discussie over ritueel slachten. Je kunt er voor zijn, je kunt er tegen zijn, maar wat doet een meerderheid in de Tweede Kamer... Die draait om het gemeste kalf heen. Het is zoiets als er niet voor zijn om tegen te zijn of er niet tegen zijn om voor te zijn. En dus is er een compromis bedacht waar niemand iets mee kan, behalve het eigen geweten sussen. Dieren mogen alleen nog onverdoofd ritueel worden geslacht als vantevoren wordt aangetoond dat zij niet zwaarder zullen lijden dan in het geval zij verdoofd zouden worden geslacht. Het is alsof je tegen een tandarts zegt: "U mag alleen maar onverdoofd een zenuwbehandeling uitvoeren als u kunt bewijzen dat de patiënt daar niet meer pijn aan beleeft dan met een verdoofde kaak." Wat zou zo'n tandarts daarop antwoorden? "Nou weet u, deze patiënt is bang voor die grote spuit waarmee ik in het zachte wangvlees poer en gemene stootjes utideel in het gehemelte. Dus dan maar even doorbijten terwijl ik met mijn boor de zenuw raak."

Hoe meet je dat een varken, schaap of rund in onverdoofde toestand net zo humaan het tijdelijke met het eeuwige verwisseld als onder verdoving? Moet je het soms aan het beest zelf gaan vragen? "Hallo rund, we gaan je straks eh je weet wel, nou ja om het maar eens onparlementair uit te drukken, we snijden je nek door. En wat we daarna met je gaan doen dat wil je niet weten. Maar de Partij voor de Dieren komt al jaren voor je op en nu mag jij bepalen of je met of zonder prikje vooraf dat mes in je nek krijgt." Zo'n rund is echt niet zo stom om zijn laatste minuten te verdoen aan een ethische discussie over de manier waarop hij om het leven zal worden gebracht om linea recta in het koelvak van de supermarkt terecht te komen.

Het Tijdperk van de Omkering. Alles wat ons niet bevalt negeren we. Sterker nog, we geven er gewoon een andere naam aan. En een andere uitleg. Hoi, wat mogen wij ons gelukkig prijzen met de bezuinigingen. Wat is het een zegen voor de allerarmsten dat zij eindelijk voor zichzelf moeten opkomen. En wat moet het heerlijk zijn voor ambtenaren om ook eens efficiënt te mogen werken. Maar het slachtvee mag helemaal van geluk spreken. Als we de Tweede Kamer mogen geloven is het straks net alsof je als varken, schaap of rund niet meer echt wordt geslacht. Maar utieindelijk beland je wel voor een prikkie in de vriezer. Want het moet natuurlijk niet te gek worden met onze onvervalst Hollandse ethiek.