Leve het zure calvinsime

Henk Kesler is nog even directeur van de KNVB. Binnenkort neemt hij afscheid, ongetwijfeld als een tevreden man. Hij zal tijdens een druk bezochte receptie uitvoerig worden gecomplimenteerd met de professionele wijze waarop hij de grootste sportbond van Nederland heeft geleid. Misschien krijgt hij wel een lintje of wordt hij, als hij al een ridderorde heeft, bevorderd tot een hogere rang in de orde van Oranje Nassau. Henk zal alle loftuitingen met gepaste terughoudendheid ondergaan. Hij is nu eenmaal een groot man, daar kan hij zelf als het ware niets aan doen. Een transparant leider ook, een democraat in hart en nieren, die zich ogenschijnlijk stoïcijns laat afzeiken door de bejaarde zeerob Johan Derksen. Je moet echt een kenner zijn om aan een nauwelijks waarneembare trilling van zijn mondhoeken Keslers ingehouden woede af te lezen.

De kandidatuur van Nederland en België voor het WK voetbal in 2018 is het laatste huzarenstukje van Henk Kesler als directeur van de KNVB. En wat denk je? Ja hoor, dient zich op de valreep nog een stelletje azijnpissers aan om zijn feestje te verstieren. Henk had zich opgemaakt voor een triomftocht tussen voetbalstadions en Catshuis als gids van een inspectieteam van de FIFA, met als klinkende apotheose de aanbieding van het bidbook voor dat begeerde WK. Een document vol lokkertjes voor de marionettencommissie van Sepp - schlauer Fuchs - Blatter, de Zwitserse potentaat die een meester is in zowel het naar zijn hand zetten van goede regels als het tegen beter weten in handhaven van slechte (spel)regels. Een man kortom van wie Henk Kesler nog iets kan leren.

Het is weliswaar komkommertijd, maar gelukkig slapen niet alle journalisten. Daardoor werd de afgelopen weken steeds duidelijker dat het bidbook van de KNVB zo mogelijk nog kruiperiger is richting FIFA dan Maxime Verhagen ten opzichte van de PVV. De FIFA is niet zomaar een wereldbondje, nee de FIFA is een staat binnen het samenstel der wereldstaten. Zeg maar het Vaticaan van het voetbal. En net als het Vaticaan trekt de FIFA zich van de veranderende wereld niets aan. Het Vaticaan is tegen condooms, de FIFA weigert audiovisuele apparatuur te gebruiken om arbitrale dwalingen te corrigeren. Conservatisme ten top, dat niettemin twee wereldreligies - het Roomskatholicisme en Voetbal - in een ijzeren greep houdt.

De FIFA stelt zijn eigen wetten, ook of moet ik zeggen juist als het om de centjes gaat. Belasting is een vies woord in FIFA-kringen. BTW? Brrr, weg er mee! Aangezien de FIFA de kandidaten voor de organisatie van het WK voetbal zo'n beetje van zich af moet slaan, kan Sepp Blatter ongebreideld financiële douceurtjes eisen. Wie aan die chantage niet wil toegeven, zoekt het maar uit. De inspecteurs reizen graag eerste klas naar een land waar de belastingregels wèl aan de FIFA worden aangepast.

Ik ben blij dat in ons land de discussie over dit onderwerp niet onder het tapijt is geveegd. Het is inmiddels wel duidelijk dat in het bidbook idiote toezeggingen worden gedaan in de onuitgesproken veronderstelling dat die er, als puntje bij paaltje komt, in zowel het kabinet als de Tweede Kamer wel even worden doorgedramd. Tegen de tijd dat de zaak niet meer kan worden teruggedraaid. Dit alles onder het motto: Mensen zeur niet, als we niet af en toe een oogje toeknijpen, krijgen we nooit een groot toernooi naar Nederland. En komt u vooral niet aan met uitkeringstrekkers die op hun toch al schamele inkomen worden gekort als zij ook maar het geringste foutje in een woud van formulieren maken, want uitkeringstrekkers leveren de economie niets op en het WK voetbal wel. Nou ja, 'de economie' moet u dit geval zien als een stelletje zwaar overbetaalde voetballers en het bedrijfsleven. De goegemeente wordt er niet wijzer van, want die mag investeren in nieuwe stadions, bijpassende infrastructuur en het op de been brengen van een compleet leger om de veiligheid van de FIFA VIP's te garanderen.

Henk Kesler vindt die discussie zwaar overdreven. Hij noemt de critici "zure calvinisten". Ongetwijfeld krijgt hij voor die woorden vele handen op elkaar, want rechts en conservatief zijn momenteel bon ton in ons land. In Suriname wordt een veroordeelde drugshandelaar op het schild gehesen terwijl hij nog hoofdverdachte is in een moordproces en Nederland stuurt de ambassadeur in Paramaribo om de inauguratie van de voor de Nederlandse wet voortvluchtige boef luister bij te zetten. En in Den Haag maakt een clubje uiterst rechtse heren zich op om de rekening voor het falen van bankdirecteuren op de zwakkeren in de samenleving te verhalen. Je kunt beter een Wajonger aanpakken dan een wereldbank. Of de FIFA. Niet dan?

Wat mij betreft krijgt Henk Kesler zijn receptie, zijn lintje en een reis naar Suriname voor twee personen. Ik ben al blij dat ik niet word uitgenodigd voor dat feestje.