Blad voor je EjOekel

Is het soms iets in het kantinevoedsel van de EO? Een vriendelijk gif waar je niet ziek, maar vermetel van wordt? Of gewoon jezelf, dat kan ook nog. Eerst Andries Knevel. Boegbeeld. Aanbeden mannenbroeder met een moderne babbel. Eerste pr-officer van de Here Jezus. Klabam! Sodemietert zo van z'n voetstuk! Met dank aan Charles Darwin. En vervolgens Arie Boomsma. Boegbeeld in wording met stip. Moderne goser met het religieuze hart op de juiste plaats. Maar ja, springt wel met doodsverachting Andries achterna. En als die storm net geluwd lijkt, laat Arie zich in zijn zwembroek vereeuwigen voor de eenmalige uitgave van een heaumeaumagazine. Kamikaze bij de Evangelische Omroep.

In tijd van een vloek en een zucht is er nog maar één boegbeeld over bij de EO: Thijs van den Brink, de man met de neerhangende mondhoeken en de gekwelde oogopslag van de Eeuwige Zondaar. Thijs is een kritische journalist, behalve als het op de evolutieleer aankomt. Dan wijkt de rede. Is wel goed voor zijn carrière. En laten we eerlijk zijn: Thijs van den Brink in zwembroek op de cover van een mannenblad... Nee, dank u!

Arie mag drie maanden lang zijn zonden overdenken. De vraag is natuurlijk waar die dan uit bestaan? Wat is er op tegen om in zwembroek het evangelie uit te dragen? Mag Arie zijn appetijtelijke lijf niet inzetten om heren die de Griekse beginselen zijn toegedaan met zijn boodschap te bereiken? De zending heeft toch ook voormalige koppensnellers bekeerd? Beetje hypocriet die ophef, juist in kerkelijke kringen. Want laten we eerlijk zijn: de scherpslijpers in de EO achterban, die de bijbel letterlijk nemen, kunnen niet ontkennen dat Adam en Eva er schaarser gekleed bij liepen dan Arie Boomsma in dat magazine. Niks zwembroek. Gewoon een vijgenblaadje voor de edele delen.

Dit is een interessant punt! Stel je voor dat Arie Boomsma zich met een vijgenblad voor zijn joekeloris had laten kieken. O, had hij het maar gedaan! Al die EO'ers in één keer op het verkeerde been gezet. Arie moet bij de directie komen. "Wat heb je nou weer uitgespookt?" vraagt de toch al veel geplaagde directeur. Arie doet net of hij het niet begrijpt. "Hoe bedoel je? Ik heb de bijbel exact nagedaan. Blad voor mijn Adamsappel, als je begrijpt wat ik bedoel. Wat is daar nou verkeerd aan? Of had je soms gewild dat ik als een aap door de Hof van Eden had gesprongen om het gelijk van Andries Knevel te illustreren?"

Een gemiste kans. Nee, gekheid. Zo is Arie Boomsma helemaal niet. En dat maakt het ook wel een beetje triest. Arie is een aardige, spontane en zo nu en dan wat naïeve, oprechte christen, die open staat voor de opvattingen van anderen. Heel anders dan Thijs van den Brink. Die zit nog op het niveau waar Andries Knevel zich bevond voordat hij uit de kerkkast kwam.

Arie Boomsma gaat nu drie maanden werken aan zijn vertrouwensrelatie met de EO achterban. Ik heb daar bewondering voor, want mij lijkt het een heilloze zaak. Die achterban deugt namelijk niet helemaal, als u het mij vraagt. Christen zijn is niet genoeg. Onverdraagzaamheid en kortzichtigheid zijn twee belangrijke voorwaarden om als boegbeeld te worden geaccepteerd.

Ik bid nog liever voor bruine bonen.