Het is dat ik een democraat ben

Een Kamer zonder wizie

Het is dat ik een democraat ben, anders zou ik er voor pleiten de koningin meer in plaats van minder macht te geven. Hare Majesteit was het enige lichtpuntje in de Grote Volkskomedie die zich afgelopen week rond de Miljoenennota afspeelde. Alleen al de manier waarop zij het woord visie uitspreekt: "Wizie". Vorstelijk gewoon! Voor de rest was het huilen met de klep op.

 

De voltallige Tweede Kamer en het complete kabinet werden in gijzeling gehouden door de Haagse hellehond die alleen maar zijn tanden hoeft te laten zien om de lachers op zijn poot te krijgen. Dat was voorspelbaar, maar met name de PvdA liet zich voor de zoveelste keer verrassen. Wat is dat toch met de voormalige sociaaldemocraten? Er lopen genoeg schrandere types rond in die partij, hoe kan het dan bestaan dat de voorman zich zo gemakkelijk in de hoek laat zetten waar de publicitaire klappen vallen? Met inhoud had het niets te maken, dat weet ik ook wel, maar inhoud is dezer dagen nu eenmaal niet zo in. Het gaat om effect. Tv- en internetminnend Nederland verlangt een cabaretvoorstelling. Hoe gaat Geert de elite deze keer aanpakken? Welke schimpscheuten heeft hij in petto voor Job in het kader van de grote Cohenvervolging, de jacht op de zondebok?

Is er nou niet één PvdA-prominent die tegen Job durft te zeggen: "Luister, je leert gewoon een paar oneliners uit je hoofd. Nee, niet zeuren dat zulk gedrag niet bij je past, want daar kopen we geen stemmen voor. Uit je hoofd leren dus en als die bleke bloedhond je aanvalt, net doen alsof je ter plekke de snedige reactie verzint waardoor hij voor de verandering voor joker komt te staan. Kijk me aan Job, leg die berekeningen van het Centraal Plan Bureau maar even weg en repeteer de teksten die wel de kranten, De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman en het internet zullen halen. Nee Job, nee, nee, nee, niet opschrijven en straks van een papiertje je spontane verontwaardiging voorlezen. Dat hebben ze door, want camera's registreren genadeloos wat je doet. Het is net als met voetbal. Vroegûh kon je een tegenstander stiekem een doodschop geven als de scheidsrechter met zijn rug naar je toe stond. Nu worden de beelden van zo'n incident uitgebreid besproken in Studio Voetbal en Voetbal International. Nou, dat geldt dus ook voor de algemene beschouwingen. Begrijp me niet verkeerd Job, maar in dat opzicht kun je een voorbeeld nemen aan die blonde bouvier."

Of zou Job Cohen gewoon stronteigenwijs zijn? Zou hij zijn schouders ophalen over al die welgemeende adviezen van publiciteitsprelaten van de linkse kerk? Zou hij in pr-opzicht domweg niet leerbaar zijn? Als dat zo is, zit de PvdA echt met een probleem, want dan zal Geert de Grappenmaker hem telkens weer als doelwit kiezen. Eens kijken welk etiket hij Job bij een volgende gelegenheid zal opplakken. We hebben de Grote Gedoger gehad en de Bedrijfspoedel. Ik gok op iets met een aap of zo. Dat doet het goed in PVV-kringen. Of komt Geert met een variant op doe effe normaal, maar dan grimmiger? Dat Job hem geprikkeld de maat neemt en dat Geert dan zegt: "Lazer toch op man!" Gratis advies: Kijk in dat geval niet hulpeloos naar de Kamervoorzitter, maar sla nog voor zij die hamer kan optillen keihard terug. Niet zoals Rutte deed door dat zinnetje terug te gooien, maar gewoon door iets totaal onverwachts te doen. Bedachtzaam het glas water van de katheder pakken, nog net even in de microfoon roepen "Are you talking to me?" en vervolgens kordaat naar Wilders toe lopen om met een elegant gebaar de inhoud van dat glas over zijn peroxidekuif uit storten. Ik zie het helemaal voor me. Het haar dat in natte slierten langs dat smalle hoofd druipt, Geert die zich als een hond na het zwemmen uitschudt, de camera's die snorren, de mobieltjes die om het hardst beelden verzenden naar het internet, de redacties van DWDD en P&W die hun hele programma omgooien, het aanhoudende gebulder in de vergaderzaal, het kopje koffie dat van de weeromstuit op Rutte's goeie goed valt... Heerlijk!

Genoeg gefantaseerd. Eerst maar eens dat kabinet laten vallen.