De jas van Jaakke

We konden nog net een plaatsje vinden op ons Geheime Gratis Parkeerterrein onder de rook van de Amsterdam Arena, Peter en ik. Een file voor de Hollandse Brug had ons een half uur achterop geworpen in ons normale Ajax-thuisschema. Er zou rommel op de brug liggen. Al een dag of zo. Toen we eindelijk over de brug reden, zagen we een afgesloten rijstrook waar nog niet een snippertje rotzooi te bekennen was. Rommel? Nou, misschien lag er een wederopgestane veldmaarschalk in hinderlaag, maar andere rommel konden wij niet ontwaren. Of nee, de eerlijkheid gebiedt te vermelden dat we wel een vierkant plankje van zo'n decimeter bij een decimeter zagen liggen. Verder kon je van die met pilonnen afgezette rijstrook eten.

Gelukkig was er dus nog plek op onze Geheime Gratis Parkeerplaats. We wandelden voldaan richting het stadion. Onderweg kwamen we een jongeman tegen die om zich heen keek met die ondefinieerbare hooligansblik die mijn adrenalineniveau automatisch doet stijgen. In de loop der jaren leer je als voetbalsupporter wanneer je alert moet zijn. De jongeman sprak twee voor ons lopende supporters aan. "Weten jullie waar het dichtstbijzijnde politiebureau is?" vroeg hij. Bij nadere beschouwing leek zijn gezichtsuitdrukking eerder verwilderd dan oorlogsgericht. Een beetje hulpeloos zelfs. "Mijn vrienden zijn opgepakt," lichtte hij toe. Peter en ik bleven staan. Zonder zijn maten speelde deze pseudo hooligan niets klaar, dat was wel duidelijk.

Onze collega-supporters legden de jongeman uit hoe hij bij het politiebureau kon komen. In stilte verdacht ik hen er van de knaap maar wat op zijn mouw te spelden. Die ging nog een stevige wandeling tegemoet. Ik was ondertussen nieuwsgierig geworden naar de reden van de arrestatie. Geheel ongevraagd deed de lonely hooligan de toedracht van de aanhouding uit de doeken. "We kwamen een Rotterdammer tegen (Ajax speelde tegen Excelsior. FH)," begon hij. "En die hebben jullie in elkaar geslagen?" informeerde één van de wegwijzende supporters poeslief. Maar hij had het bij het verkeerde eind. De aan hermandad ontkomen hooligan keek zelfs hoogst verontwaardigd toen hij antwoordde: "Helemaal niet! We hebben alleen zijn jas weggegooid. Verder niks! En toen zijn m'n vrienden opgepakt en met een busje afgevoerd." Hij keek erbij alsof hij zich afvroeg wat er toch in vredesnaam met de wereld aan de hand was dat je als eerzame hooligans niet eens meer de jas van een rivaliserende supporter mag weggooien. Je zag als het ware in zijn haast melancholieke ogen een hang naar vroeguh. Dit was niet langer een hooligan, dit was een huiligan.

Onwillekeurig moest ik denken aan Maarten Fontein, de algemeen directeur van Ajax, die door de raad van commissarissen is geschorst. Zowel Cruyff als Van Basten had aangegeven geen problemen te hebben met het aanblijven van de huidige Ajaxtop, maar voorzitter Jaakke wilde uitgerekend op dit punt het verder geheel terzijde geschoven rapport van de commissie Coronel per se uitvoeren. Wonderlijk. Hoe noemde Jaakke ook alweer het grotendeels aan Fontein toegeschreven binnenhalen van Aegon als nieuwe hoofdsponsor voor een wereldbedrag? O ja, dat was een 'joined effort'. Menige supporter zal hebben gedacht dat Maarten Fontein aan de wiet was geraakt.

Ook Fontein is als een oude jas weggegooid. Het enige verschil is dat Jaakke niet door de politie is ingerekend.