Een Rohrschachtest voor Tiger

Ik heb het artikeltje vier keer gelezen en pas toen geloofde ik wat er stond: Tiger Woods zit momenteel in een kliniek alwaar hij wordt behandeld voor zijn seksverslaving! Om in golftermen te blijven, Tiger blinkt de laatste tijd vooral uit in de 'hole in many'. Hij moet terug naar de 'hole in one'. In dat kader, zo las ik in De Telegraaf, verscheen Tigers echtgenote in de kliniek, blijkbaar om haar man een hart onder de riem te steken. Als ik Tigers therapeut was, had ik de even blonde als mooie Elin nu juist ver van zijn bed gehouden. En in ieder geval had ik haar verboden manlief een hart onder de riem te steken. Als het per se moest, dan toch maar liever er boven.

Seksverslaving. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Toch niet de slanke, volkomen beheerste, bij man en vrouw geliefde golfvedette met dat o zo vriendelijke gelaat waarin twee welhaast naïeve ogen zedig de wereld in kijken? Een toonbeeld van beschaving, dat is, of liever was Tiger Woods. De ideale schoonzoon en niet alleen vanwege zijn rijkdom. Een man op wie je kon rekenen. Een zeldzame combinatie van uiterlijk schoon, innerlijke reinheid, geestelijke ontwikkeling en ongekend talent. Ammehoela! Een beest is hij, inderdaad een tijger, maar dan één die voortdurend op zoek is naar seks! Nu weten we dus dat Tiger, als hij op de golfbaan zogenaamd in gedachten verzonken naar de volgende hole wandelde, met zijn ooghoeken het gras afzocht naar lekkere meiden met wie hij na de wedstrijd één voor één de sponde van wellust en zinnelijke zondigheid kon delen. Wij weten nu ook waarom hij altijd zo snel in het clubhuis was. Zijn zucht naar seks dreef hem tot fenomenale prestaties. Hier past een woord van waarschuwing aan het adres van Tigers therapeuten. Realiseren zij zich dat die seksverslaving wel eens de motor van Tigers succes zou kunnen zijn? Stel dat hij van zijn door menige man begeerde kwaal wordt afgeholpen, wat voor golfer keert er dan terug op de course? Misschien zakt Tiger wel weg naar de middenmoot of nog lager. Tja, de drive is weg. Sterker nog, soms duwt hij Elin van zich af met de smoes: "Vanavond niet schatje, het toernooi begint morgen vroeg voor mij." Dat is natuurlijk goed voor het huwelijk van die twee, maar de wereld krijgt er de beste golfer aller tijden niet mee terug.
Ik stel me zo voor dat Tigers therapie met een uitvoerige psychologische test is begonnen. En dan moet ik denken aan het mopje over de man die bij de psychiater komt om te praten over zijn seksverslaving. De psychiater voert een Rohrschachtest op hem uit. De man krijgt bladzijden te zien waar ogenschijnlijk betekenisloze inktvlekken op staan. De psychiater vraagt wat de man op de eerste bladzijde ziet. "Nogal duidelijk, dat is een vrouwelijk geslachtsorgaan," antwoordt de man. Ook op de tweede bladzijde meent de man een Venusheuvelachtig landschap te herkennen. Als hij op de negende bladzijde nog steeds niets anders dan het vrouwelijk orgaan waarneemt, zegt de psychiater: "U bent niet aan seks verslaafd, u bent gewoon een viezerik!" Waarop de man schouderophalend antwoordt: "Dan moet u me niet zulke vieze plaatjes laten zien."
Tiger Woods. Hoe zou de man na zijn therapie ooit met goed fatsoen kunnen terugkeren in het golfcircuit? Uitgerekend een sport die de deelnemers noopt tot lange wandelingen die op het topniveau stap voor stap door de camera worden gevolgd. Als Tiger de honderd meter liep, was het niet zo'n probleem. Dan kon hij na 9.9 seconde schielijk zijn trainingspak aantrekken, een handdoek over zijn hoofd leggen en op zijn I pod lekker luisteren naar de Sex Pistols. Maar golf... Als hij zijn come back maakt, zal Tiger in het vervolg op eieren moeten lopen. De paparazzi zullen als aasgieren om hem heen zwermen. En ze zullen niet alleen Tiger op de voet volgen, maar ook zijn omgeving. Wee zijn gebeente, als hij tussen het publiek een nichtje ziet dat hij een glimlach toewerpt. De volgende dag zullen de koppen schreeuwen dat zijn seksverslaving weer heeft toegeslagen.

Arme Tiger.