Zware dobber voor bondscoach

De bondscoach zag het helemaal zitten, maar het pakte teleurstellend uit. Bij de regionale omroep zei de bondscoach, wiens naam mij helaas ontschoten is, dat hij met zijn selectie voor eremetaal zou gaan. Een podiumplaats. En nog wel in eigen land, of is het wateren? Eén van de geselecteerden liet weten dat Oranje er helemaal klaar voor was. Er was de afgelopen tijd keihard getraind en de mannen waren dan ook in topconditie, Waarover praten wij? Over het WK Vissen in Almere.

Zoals u wellicht weet, ligt Almere ingeklemd tussen ruime randmeren en stroomt ook binnendijks veel water door het op de zee veroverde land. Vissers zijn in Almere een net zo vertrouwd beeld als trams in Amsterdam. Ik zie hen vaak langs de Gooimeerdijk, als ik daar rijd op weg naar de plek waar ik mijn honden uitlaat. Het zijn hobbyvissers, maar ze pakken het professioneel aan. Ofschoon ik zelf niets met vissen heb (nou ja, een uitstekend bereide zeetong gaat er met smaak in), ben ik wel onder de indruk van de uitrusting die de meeste vissers langs de Gooimeerdijk uitstallen. Niet zelden zit zo'n hengelaar op een soort mini-camping. Tentje, stoeltje, tafeltje, kwalitatief hoogwaardige regenkleding en, o ja, ook hengels. Want daar gaat het natuurlijk om bij het vissen.

Ik heb er geen verstand van, maar je ziet hengels... dat je bij jezelf denkt: die kosten meer dan een tropisch aquarium!Vissers doen over het algemeen niemand kwaad. Er kan natuurlijk altijd een lustmoordenaar tussen zitten, maar zolang die met zijn tweede hobby (vissen) bezig is, kun je hem gewoon veilig voorbijlopen. Bij wijze van spreken dan. Het WK kent strenge regels. Zo moeten alle deelnemende ploegen bij dezelfde winkel of groothandel, dat weet ik niet, hun aas kopen. Dan kan er niet gesjoemeld worden. Op de televisie zag ik hoe verweerde mannenhanden honderden maden opdiepten uit een grote, stalen bak en daar ballen van maakten die als aas op een zorgvuldig gekozen plek in het water werden geworpen. Ik vind dat fascinerend. Hoe weten die lui waar de vissen precies zitten? En hoe zouden zij de boel kunnen flessen met aas waar een luchtje aan zit? Zijn er überhaupt luchtjes waar vissen op afkomen? Cannabis?Nu ik dit schrijf, moet ik opeens aan mijn oom Jan denken. Hij kwam regelmatig bij de brug van de Heemstedestraat over de Westlandgracht in Amsterdam een uurtje vissen. Wij woonden vlakbij die brug en als ik mijn oom daar zag staan, ging ik gretig naar hem toe, want die man had een gave waar Derek Ogilvy jaloers op zou zijn geweest. Stel u voor: Oom Jan staat nog geen meter naast een andere hengelaar. Die loopt te mopperen dat het net is alsof er in die Westlandgracht helemaal geen vissen zitten. Oom Jan daarentegen zegt opgewekt: "Ach lieve Heer, wilt u misschien zo vriendelijk zijn om een visje naar mijn haakje te leiden?" Geloof het of niet, een paar minuten later slaat oom Jan een brasem aan de haak.

Zijn nog chagrijniger geworden buurman schampert: "Ja, dat is toeval. Je staat gewoon op de goede plek." Oom Jan haalt zijn schouders op en antwoordt: "Nou jongen, dan ga jij toch hier staan Neem ik jouw stekkie." Zo gezegd zo gedaan. En u voelt hem al aankomen: nadat oom Jan hetzelfde prevelementje als bij die brasem heeft gedaan, haalt hij al gauw een stevige voorn naar boven. Het WK Vissen in Almere werd door milieuactivisten aangegrepen om - vreedzaam -  te protesteren tegen het leed dat de hengelaars de vissen aandoen. Ik heb inderdaad ooit gelezen dat uit onderzoek is gebleken dat zo'n haakje door je snuit ook bij een vis pijn doet. Maar aan de andere kant snap ik niet dat je die activisten nooit eens bij een voetbalwedstrijd ziet. Voetballers spelen op schoenen waar runderen in worden verwerkt en dat geldt ook voor de bal. Nu is het verschil tussen voetbal en vissen, dat sportvissers hun netjes na afloop netjes in het water legen. Maar ik heb nog nooit gehoord dat iemand een paar kicksen en een bal in een weiland wierp. Meten met twee maten, zou ik zeggen.Wie in Almere de meeste kilo's vis aan de haak sloeg, was wereldkampioen. De Nederlandse ploeg stelde met een zevende plaats teleur. Daarmee werd wellicht ten overvloede bewezen dat onze vaderlandse vissen geen nationale trots hebben. Misschien beten ze uit nijd in het aas van de buitenlandse deelnemers, want de Hollanders zitten die vissen een heel seizoen dwars. Het kan ook zijn dat de Oranjehengelaars toch een beetje onder de indruk waren van die actie. Slowakije werd wereldkampioen. Die mannen verstaan geen woord Nederlands. Misschien dachten ze dat de actievoerders supporters waren die hen kwamen aanmoedigen.