De kaartjes van Rita

Zou het gevolgen hebben voor de populariteit van TON? Nee, niet Ton van Royen, maar Trots Op Nederland. De raket waarin Rita op weg is naar een prominente plek aan het firmament. Rita Verdonk van de historische uitspraak: "Ik ben niet links, ik ben niet rechts, ik ben RECHT door zehéé!" Nou, één van haar rijkste aanhangers blijkt achteraf gezien een heel andere opvatting over de begrippen recht en door zee te hebben. Wat heet! De gefortuneerde supporter heeft Rita met een zeperd van 135.000 euro opgescheept. Bijna anderhalve TON! Leg dat je achterban maar eens uit.

Als ik het goed heb begrepen, had de rijke stinkerd Rita toegezegd dat hij alle kaarten voor haar superexclusieve oprichtingsfeest zou betalen. Jahaa, en het ging dus niet om bioscoopkaartjes. Neehee, deze toegangsbewijzen moesten 75 euro per stuk kosten! Alsof je een emmer leegschudt. Er waren in totaal 1800 kaarten voor het Ritagala beschikbaar. Zelf was ik verhinderd. Of nee, nu ben ik niet recht door zee. Ik was helemaal niet van plan te gaan. Niet voor 75 euro, niet voor 1 euro en zelfs niet indien iemand mij 75 euro cadeau had gedaan als ik in vredesnaam maar dat feestje met mijn aanwezigheid had willen opluisteren. Ik heb het niet zo op Rita. De politicus wel te verstaan. Een beetje populisme is nooit weg, zeg ik altijd, maar je kunt het ook overdrijven. Rita grossiert in krachtpatsertaal. Als ze echter wordt uitgedaagd om eens inhoudelijk op de door haar aangedragen onderwerpen in te gaan, is ze helaas net verhinderd. Voor Rita geen Kamerdebatten over filebestrijding. Nee, als die worden gehouden, zit zij toevallig net 'ergens in het land'. Op zoek naar wat de achterban wil, hè. Dat is trouwens ook zo'n punt waar ik jeuk van krijg: Rita stelt niet haar eigen verkiezingsprogramma samen, dat doet haar achterban. Als de meerderheid van de Ritaïsten voor een opvatting kiest, komt die in het verkiezingsprogramma. Althans, zo heb ik het begrepen. Dus: 51 procent vindt dat weet-ik-veel eh... de kinderbijslag moet worden afgeschaft, 49 procent vindt van niet... Helaas pindakaas! Wat er gebeurt bij een gelijkspel weet ik eigenlijk niet. Dit terzijde.

Volgens haar woordvoerder, Kay van der Linde, was Rita's misstap te wijten aan het vertrouwen dat zij in de mensheid stelt tot het tegendeel is bewezen. Daarmee kom je niet ver in de politiek, dat kan ik u als gemeenteraadslid in Almere uit eigen ervaring verzekeren. De vraag is natuurlijk hoe de honderdduizenden die, volgens de peilingen, niet kunnen wachten tot zij Rita in het zadel mogen stemmen, reageren op het feit dat de first lady van TON zich wel heel gemakkelijk heeft laten tillen? Zouden er potentiële Rita-stemmers afhaken om zoveel naïveteit? Ik bedoel, als ze zich al met een bundel kaartjes om de tuin laat leiden, hoe moet dat dan met de uitvoering van haar grootse plannen? Voorbeeldje. Rita heeft met veel tam tam aangekondigd dat zij de files gaat afschaffen. Dat wil zeggen als ze de baas wordt in Nederland. Okay, laten we eens veronderstellen dat het haar lukt (de baas te worden). Neem van mij aan dat ze nog niet op het pluche is geland of er staat al een legertje adviseurs te dringen om haar fileprobleem op te lossen. Zal ze dan net zo'n fijne neus voor kwaliteit hebben als ze met die rijke kaartjeskoper aan de dag heeft gelegd? Ik zie het al helemaal voor me. Er komt zo'n dubbelgestoomd driedelig pak met breedbekstropdas binnenstappen en de drager ervan zegt opgewekt: "Mevrouw Verdonk, vertrouwt u mij nou maar, ik los die files voor u op!" Rita valt zowat in katzwijm van vreugde. "U bent precies degene die ik zoek!" roept ze verheugd uit. "En denkt u het in vier jaar voor elkaar te krijgen?" Het kostuum grijnst veelbetekenend. "Kom, kom mevrouw Verdonk, zo lang?" Rita weet niets anders uit te brengen dan: "Zeg maar Rita." Het kostuum doet een snelle greep in een binnenzak en even later klinkt het zoetgevooisd: "Alstublieft, mijn kaartje. Gratis hoor."