Orde van de dag

Denk nou niet dat ik het leuk vind om gelijk te hebben gekregen. Ik had hier liever gniffelend mijn ongelijk erkend. Dan was Oranje nog in de race geweest en hadden de supermarkten net dat ene graantje kunnen meepikken dat het verschil uitmaakt tussen winst en tegenvallende winst. (Dit land is zo rijk dat over verlies al tijden niet meer gesproken wordt).

Helaas, ik had het dus bij het rechte eind en we staan inderdaad weer met beide beentjes stevig op de grond. Over tot de orde van de dag.

Groot nieuws over embryoselectie. Dit reeds met de grootst mogelijke zorgvuldigheid toegepaste medische instrument is nu een speelbal van de politiek geworden. Om de ChristenUnie in de coalitie aan boord te houden, heeft het kabinet het poldermodel uit de kast getrokken. En wat is er uitgekomen? Embryoselectie mag, maar pas na toetsing door een kemissie van heel geleerde medici, die het gristelijk paternalisme inhoud moeten geven door te beoordelen of wel aan alle door de politiek te stellen cirteria wordt voldaan.

Ik citeer nu even Teletekst: "Criteria zijn bijvoorbeeld de aard van de ziekte, hoe groot de kans is dat het kind er al jong aan overlijdt en hoe groot de kans is dat er binnenkort een effectieve behandelmethode komt."

Mij werd tijdens het lezen van deze zinnen de adem bijkans benomen. Het eerste dat ik dacht was: Godallemachtig, hoe kan een partij als de PvdA in vredesnaam instemmen met zo'n inperking van de vrijheid van het individu? Is dat dezelfde partij die voorop liep in de strijd om baas te worden in eigen buik? Politici gaan voor God spelen, want zij gaan namelijk uitmaken hoe oud een kind moet zijn om te mogen overlijden. En ze gaan ook bepalen wanneer de medische wetenschap ziektes effectief kan behandelen. Stel dat het vijf jaar later is dan die politici hadden gedacht. Tja, dan heb je vet pech als gedwongen geborene zijnde.

Goeie genade, waar leent de PvdA zich voor? Of zit daar zoveel verdrukt calvinisme dat men het heimelijk ook wel een beetje eens is met de mannenbroeders van de ChristenUnie (en de vrouwenzusters niet te vergeten). En dan snappen die gemankeerde sociaal-democraten nòg niet dat ze in de polls achteruit blijven lopen.

Rutte sta op, Kant grijp je kans, Pechtold kom naar voren. Ga hier in vredesnaam keihard tegenin. Laat de gijzeling van dit kabinet door een veel te machtige minderheid van confessionele scherpslijpers niet leiden tot de onderdrukking van ouders door politici die criteria voor leven of dood baseren op een gewenste coalitie. Ach ja, polletiek is nu eenmaal kompremissen sluiten. Nee, niet met dit onderwerp als inzet.

En kom me asjeblieft niet aan met de dooddoener "Als de embryoselectie toen en toen op die en die geweldige landgenoot was toegepast, hadden we hem of haar nu niet gekend. En wat zou dat zonde zijn geweest!" Asjeblieft zeg. een prille ongeboren vrucht vergelijken met een volgroeide volwassene... Dat noem ik onzindelijk.