Petje af voor grootverdieners

Mensen, mensen, mensen, wat zijn we toch een kleinzielig volk. Jaloezie en naijver regeren ons. We gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Iedereen die zijn tronie ook maar een millimeter boven het maaiveld uitsteekt, moet rekenen op het suizen van de zeis der nivellering. Bah, burgerlijke benepenheid is ons handelsmerk. En het stomme is dat we ons luizenleventje in de waagschaal stellen met dat bekrompen gedrag. Of hebben jullie niet gelezen dat topmanagers overwegen hun hoofdkantoren te verplaatsen naar het buitenland als het gezeur en gezanik over hun salarissen niet ophoudt? 

Ze hebben gelijk, die toppers aan wie wij als samenleving zoveel te danken hebben. Wat zouden we moeten zonder Jeroen van der Veer, de grote man bij Shell? Nou, nou... Nee, nu weten jullie even het antwoord niet. Koninklijke Olies is een megabedrijf. In elke uithoek van de wereld weet men dat Shell Shell is. En dat alles dankzij Jeroen van der Veer, goed voor 9,4 miljoen euro per jaar.

Hè gatver... nou ga ik ook al aan die onzin meedoen! Dat vergelijken van topinkomens met de fooi waar de rest van Nederland het mee moet doen. Sorry meneer Van der Veer, het was niet zo bedoeld. Geeft u alstublieft nog geen opdracht uw hoofdkantoor naar het buitenland te verplaatsen. En let u ook niet op de kniesoren die zich afvragen of de brandstofprijzen zo hoog zullen worden dat een tank benzine straks duurder is dan een auto. Zeg maar hetzelfde effect als de printer die alleen nog maar dient als omhulsel van de inkt cartridges. Nee hoor, meneer Van der Veer, er zijn ook Nederlanders die u bewonderen.

Kijk mensen, als we die grote jongens binnen onze grenzen willen houden, moeten we toch echt met de strooppot aan het werk. Maar ja, de media ruiken weer bloed en die gooien olie op het vuur. (Verdient Shell nog meer, maar dit even terzijde). Terwijl iedereen weet dat de megamanagers het helemaal gehad hebben met al die belachelijke publiciteit over hun inkomens, gaan de media de boel nog even extra opjutten door heel treiterig statistiekjes naar buiten te brengen. Dat het verschil tussen de topinkomens en modaal in een kwart eeuw tijd is verdrievoudigd. Dat de grootverdieners eertijds zestien keer modaal opstreken tegen nu 44 (zegge: vierenveertig) keer. Weet je wel, dat soort opruiende taal. Nou bedankt vrije media, volgende week worden de eerste hoofdkantoren in Nederland gesloten.

Lieve mensen, matig je toon. Doe eens vriendelijk tegen de grote man van Shell, ook al is de benzineprijs opnieuw met een paar centen omhoog gegaan. Neem gewoon eens je petje af voor dat stelletje slimmerikken dat ons modalen 'inkomenswise' toch maar mooi op lichtjaren achterstand heeft gezet. De bonden hebben decennia lang liggen pitten, een hele reeks van kabinetten had het veel te druk met onbenullige dingen, de massa is sowieso dom en daardoor was het mogelijk dat het verschil immens werd. Moeten we achteraf niet gaan zeiken.

Waar zouden ze trouwens naartoe gaan, de grote jongens van de nog grotere bedrijven? Tja, naar een land waar men een grootverdiener nog op waarde weet te schatten, zou ik zeggen. Waar de media hun plaats kennen. Waar de overheid grote bekken desnoods muilkorft als het nationaal belang in het geding is.

Birma?