Evert, het geheime boycotwapen

Zo subtiel! Zo listig, of is sluw een beter woord? Lieve hemel, wie is de briljante geest die bij de NOS op het idee is gekomen om Evert ten Napel in te zetten als geheim wapen in een al even geheime boycot van de Olympische Spelen in Peking? Ja Peking, ik doe niet aan Beijing. Als ik door de Albert Cuyp loop, haal ik toch ook geen broodje beijelvlees? Maar daar gaat het nu niet om.

Eerst hebben ze Evert ingezet voor de openingsplechtigheid van de Spelen. Samen met Frank Snoeks. Leep hoorl! Frank is veruit de beste en geestigste commentator van Studio Sport, maar Evert haalde moeiteloos het slechtste in hem boven. Evert ten Napel is een soort jukebox waar uitsluitend cliché's uit komen. Je gooit er een euro in en het maakt eigenlijk niet uit op welke knoppen je drukt. Het is een en al gemeenplaatsen, open deuren en flauwiteiten die voor humor moeten doorgaan. De Chinezen hadden enorm hun best gedaan om van die opening een wereldact te maken, maar tegen de verbale vaardigheden van Evert ten Napel konden ook zij niet op. Laat Evert het commentaar doen bij het Cirque du Soleil en zonder mankeren maakt hij er Bassie & Adriaan van. Hoogtepunt vond ik de manhaftige poging van de heren commentatoren om de zojuist uitgebroken oorlog in Georgië in hun relaas te betrekken. Het ontbrak er nog maar aan of Evert had het vuurwerk boven het Vogelnest aangegrepen om een mooie vergelijking met de beschietingen op de Kaukasus te trekken.

Evert mag ook het Nederlands olympisch voetbalteam volgen. Wederom briljant, want wie wil de capriolen van dat veredelde campingelftal nou serieus verslaan? Die ploeg is namelijk op weg naar een roemloze aftocht, omdat sommige jongens te besodemieterd waren om zich net zo voor te bereiden op de Spelen als de overige olympische atleten. Volgens Foppe de Haan hadden ze voor de reis naar Peking zes weken geconcentreerd moeten trainen om in deugdelijke olympische vorm te geraken, maar dat was voor een aantal van die knapen echt teveel. Zij namen eerst een paar weken vakantie en nu staan ze als wassen beelden op het veld, zijn ze niet vooruit te branden en geven ze de schuld daarvan aan alles en iedereen, behalve aan zichzelf. Het is te warm, ze mogen van de arbitrage niet de hele wedstrijd door drinken, de tegenstanders lopen te snel, weet ik veel? Vorige week zag ik op tv hoe Royston Drenthe zijn Spaanse huis met twee zwembaden aan Ali B. liet zien. Royston was niet helemaal tevreden over de helderheid van het water in het buitenbad. Godallemachtig. Ik hoor Willem van Hanegem nog met vertedering over dat onbedorven Rotterdamse ventje praten ("Kijkt, daar houd ik nou van, weet je nie"). Nou Willem, inmiddels is Royston Drenthe ontgroeid. Ik denk dat hij naamsverandering gaat aanvragen. Royston Benelux lijkt mij wel het minste.  

Foppe klaagde over het gebrek aan instelling (waarom nam hij die gasten dan mee?), de toch doorgaans overenthousiaste Jack van Gelder leverde ongezouten kritiek in zijn radiocommentaar, maar aan Evert ten Napel ging het gebrek aan instelling voorbij. Vlak voor het einde van de wedstrijd tegen de Verenigde Staten verzuimde hij Oranje vernietigend af te serveren met een vlijmscherpe analyse over onprofessionele pseudovedetjes die als toerist naar China waren gekomen. In plaats daarvan jankte Evert om "het wonder van Tianjin". Zou het er nog van komen? Misschien dat een hogere macht medelijden kreeg, niet met Evert ten Napel, maar met zijn kijkers. Hoe dan ook, Sibon schoot er zowaar nog een balletje in. Nou ja, toen gingen de sluizen bij Evert helemaal open. Sibon hield het vuur bij Oranje gaande. Het olympisch vuur wel te verstaan.

Brrr. Maar qua geheime boycot... In één woord: geniaal.