De groeten uit Asland

Ik wandelde met mijn honden door het park en ik vroeg mij af: waar is in vredesnam die aswolk? Het was perfect lenteweer. Niet te koud, niet te warm, een strakblauwe hemel en vrijwel geen wind. Dat laatste schijnt ons met die aswolk juist tegen te zitten. Een onverwachte aprilstorm zou de economie miljoenen besparen, want nu ligt al dagenlang het vliegverkeer plat. Hoeveel bewoners van Halfweg Zwanenburg hebben hun huisarts om slaapmiddelen gevraagd, omdat ze het vertrouwde geluid van de Boeings en de Airbussen missen?

Ja, lach er maar om. Ondertussen wordt de halve wereld gegijzeld door een vulkaan op Asland. Zolang we het hier droog houden, blijven we in ieder geval van die rotzooi gevrijwaard. Dus verbied voorlopig alle danswedstrijden, want je weet maar nooit of iemand per ongeluk een succesvol regendansje uitvoert. Ik heb vliegangst, dus mij maakt het niet zoveel uit, maar het is natuurlijk wel sneu voor al die mensen die op het punt stonden om naar een bestemming te vliegen waar ze van een welverdiende vakantie gingen genieten. Ik sprak een jonge vrouw die haar reisje naar Venetië in het water, liever gezegd in de lucht zag vallen. "Je kunt toch ook met de auto gaan," opperde ik, maar dat advies nam ze niet serieus.
Uiterst merkwaardig vind ik de actie van zowel KLM als Lufthansa, die proefvluchten hebben gemaakt om te kijken hoe gevaarlijk die aswolk nu echt voor het luchtverkeer is. Proefvluchten? Ik hoop niet dat ze over mijn huis zijn gevlogen of over een wijk waar dichtbevolkte flatgebouwen staan. Stel je voor: een KLM Boeing stijgt op en zoekt koers richting de aswolk. Aanvankelijk gaat alles goed, maar dan komt het toestel in de wolk terecht en vallen de motoren uit. Tja, het is een proefvlucht, het woord zegt het al. Lekker zeg als je toevallig in het proefvluchtgebied woont. 
Ik denk dat ik wel een beetje snap waar het de KLM en Lufthansa om te doen is hoor. De overheid zal geen enkel risico nemen en het vliegverkeer pas vrijgeven als ook het miniemste gevaar is geweken en dat kan nog wel even duren, want die vulkaan weet van geen ophouden. Het kreng spuugt as als een op hol geslagen tyrannosaurus. Je zou bijna gaan denken dat de IJslanders er zelf achter zitten. Een soort biologisch dynamische wraakoefening, dus met gebruikmaking van natuurlijke grondstoffen. En de luchtvaart is het kind van de rekening. Nooit gedacht dat as zoveel geld kon verbranden.
Als die vulkaan niet snel inbindt, zullen er ook gevolgen zijn voor Europees voetbal, zo heb ik begrepen. Het zou zomaar kunnen dat we deze week Inter en Barcelona helaas niet op het scherpst van de snede zullen zien strijden. En ook Bayeren en Lyon zijn geheel afhankelijk van de vulkaan, de wind en de autoriteiten.
Of zouden de boys, zoals vroeger, gewoon met de bus gaan? 
Grapje...