En een goed begin

Dus je bent in Cuijk of all places en je besluit een jongetje van elf neer te schieten. Op een geraffineerd uitgekozen moment, namelijk tijdens massaal afgestoken vuurwerk. Niemand die zich realiseert dat er één knal tussen zit uit het wapen van een krankzinnige, een mini-Breivik. Met dit verschil dat deze psychopaat nog vrij rondloopt. Twaalf rechercheurs zijn ingezet om het net om hem - een haar zal het niet zijn - aan te trekken. Het slachtoffertje is buiten levensgevaar. Net als de wondermuis in Drachten.

Wat ik dan wel waar triest vind, is dat het diertje is teruggebracht naar de winkelier die het voor slangenconsumptie verkocht. Dat noem ik nou met recht van de regen in de drup terechtkomen. Was er nou niet iemand te vinden die wondermuis in huis wilde nemen? De dierenhandelaar beloofde muisje een extra lading hooi te geven. En daarna gewoon weer over de toonbank om... ja wat? Je weet het tegenwoordig niet als muis. Je bent overgeleverd aan een wereld waarin hulpverleners massaal worden belaagd, omdat dat heel leuk schijnt te zijn. Waar een leger vrijwilligers moet worden ingezet om het aantal autobranden tijdens oud en nieuw te beperken. Waar grote helden van het naoorlogs verzet elkaar via de sociale media aansporen om molotovcocktails te gooien. Waar een muis aan een vuurpijl wordt gebonden, de lancering overleeft en retour afzender gaat met het risico ongezien aan de volgende gek te worden verkocht.

Tot zover het oude jaar.

Nog nooit hebben we zoveel aanleiding gehad om goede voornemens te bedenken. Freek de Jonge suggereerde Wilders er al één: doe eens iets bijzonders. I couldn't agree more. Doe eens iets bijzonders Geert, dat holle vaten geroffel is inmiddels zo 2011. Hare Majesteit afzeiken. Zo voorspelbaar. De PvdArabieren twitteren. Zo afgezaagd. Het kabinet de wacht aanzeggen. Zo ongeloofwaardig dat je er niet eens de poedelprijs mee wint. Doe eens iets bijzonders. Verzin eens een oplossing die verder gaat dan zet ze allemaal op een vlot en trek op de oceaan de stop er uit. Of uit de EU stappen en dan eh... het kabinet laten vallen en dan eh... Job Cohen voor lul zetten en dan eh... de islam de schuld geven van het failliet van Nederland.

Neem een voorbeeld aan het klimaat. De lente is begonnen. Alsof de weergoden ons willen inspireren om eindelijk weer onze zachte kant te laten zien. Die Open Het Dorp mentaliteit van luciferdoosjes met muntgeld vullen en afgeven bij de dichtstbijzijnde kerk. Dat in de bres springen voor de vrijheid van meningsuiting in plaats van je eigen mening boven die van een ander stellen. Het beschermen van de onafhankelijke rechtspraak en niet proberen aan de stoelpoten van de rechter te zagen, omdat hij weigert de wet aan jouw persoonlijke voorkeur aan te passen.

Doe eens iets bijzonders.

Groet je buurman. Koop een daklozenkrant. Koop geen daklozenkrant, maar keur de verkoper in ieder geval een blik waardig. Slinger niet terstond na lezing van een jou onwelgevallig bericht een liederlijke reactie op het internet. Glimlach naar een kind. Aai een hond. Pleng een traan om de zoveelste vermoorde Afrikaan. Schud af dat cynisme, die onverdraagzaamheid, het je eeuwig tekort gedaan voelen, die mentaliteit van wat de boer niet kent...

Breng eens een zonnetje onder de mensen. Een blij gezicht te zien doet je zo goed. Vervul zo nu en dan hun liefste wensen. Het spreekwoord zegt wie goed doet goed ontmoet.

Ik ook van u.