Bedankt voor uw onbegrip

Nieuw wapen in de strijd tegen voetbalsupporters: Rijkswaterstaat. Briljant, nee geniaal! In plaats van legertjes ME'ers in te zetten, breek je gewoon de Rijksweg op. Als mijn zoon en ik er niet zelf het slachtoffer van waren geworden, had ik Rijkswaterstaat voorgedragen als kandidaat voor een Nobelprijs, al weet ik zo gauw geen categorie.

Nietsvermoedend stapten mijn zoon en ik zaterdagmiddag tegen vijven in de auto om van Almere naar de Amsterdam Arena te rijden, een ritje van hooguit een half uur. De wedstrijd Ajax - NAC zou om kwart voor zeven beginnen. Het is tegenwoordig nu eenmaal zo dat seizoenkaarthouders zich moeten aanpassen aan de commercieel gewenste aanvangstijden van hun club. De ene keer word je geacht op zondag om half één aanwezig te zijn, de andere keer is de wedstrijd voor woensdagavond kwart voor negen geprogrammeerd en dan heb je dus ook nog de zaterdagavond met gespreide aanvangstijdstippen, zodat de supporter achter de decoder voor zijn tientje in de maand optimaal bediend wordt. Als seizoenkaarthouder ben je heel wat meer kwijt, maar een kniesoor die daar op let. Net als vroeger de vis, wordt clubliefde duur betaald.

Mijn zoon en ik reden dus richting Amsterdam, maar dat duurde niet lang. Reeds op de A6 en nog in Almere sloten wij aan in een file. Nou ja, een file... Zeg maar een Gigantische Opstopping waar geen kop en geen staart aan te ontdekken was. Mijn zoon en ik keken elkaar peinzend aan, totdat het muntje viel. Verhip, wegwerkzaamheden op de A1! Er zou wel een rijstrook afgesloten zijn. Vandaar die file op de A6. Ik keek op mijn horloge, ofschoon ik heus wel wist dat het nog maar kort na vijven was, en ik probeerde te schatten hoe lang we onderweg zouden zijn naar ons geheime gratis parkeerplaatsje op een kwartiertje lopen van het stadion. Normaliter zouden we daar nog voor half zes aanmeren en dan hielden we vijf kwartier over om op ons gemak naar de Arena te wandelen en aldaar de traditionele beker Sinas en het al even traditionele broodje Kroket van Dobben tot ons te nemen voordat de wedstrijd begon.

Er kwam niet of nauwelijks beweging in de file. Wel zagen we automobilisten uitwijken naar de afslag Muiderberg, waar een ventweg loopt die uiteindelijk op de A1 uitkomt. Slim als ik ben, besloot ik die andere slimmerikken te volgen. Ik wachtte netjes tot de afslag in zicht kwam, want twee motoragenten stonden op de Hollandse Brug ontspannen naar ongeduldige slimmerikken uit te kijken. Het duurde dus nog even, maar eindelijk hield de vluchtstrook op en konden mijn zoon en ik ons richting sluipweg begeven.

Ha, ha, dat hadden we gedacht. We werden door een uitgebreid ontvangscomité opgewacht. Wederom motoragenten, maar ook verkeersregelaars in gele, lichtgevende jacks. Die mensen hebben een ondankbare baan. Ze worden door menige automobilist als een soort verraders gezien. Niet door mij hoor. Maar ik had er evenzogoed zwaar de pé in dat onze ventweg uitsluitend toegankelijk was voor houders van een speciaal pasje. Mijn gedachten gingen bijna twee weken terug, naar de zondag waarop Ajax thuis tegen FC Utrecht aantrad (om half één) en mijn zoon en ik weliswaar dik op tijd in het stadion waren, maar na afloop van de wedstrijd bijna twee uur van hot naar her reden om over de Hollandse Brug richting Almere te komen. We probeerden namelijk de Superfile op de A1 te ontlopen. Hadden we nooit moeten doen! Daar word je namelijk genadeloos voor gestraft, ook al maak je gebruik van niet verboden wegen. Bij elk van die wegen stonden verkeersregelaars om pasjes te vragen en aangezien we die niet hadden, werden we met een vaag gebaar richting Nergenshuizen gestuurd. Uiteindelijk belandden we in de buurt van de Hilversumse Meent, vanwaar mijn zoon de weg naar Almere kent, omdat hij daar regelmatig een volleybaltoernooitje heeft. Lekker hoor, bijna twee uur onderweg naar huis met een 3-1 nederlaag op zak.

U raadt het al, mijn zoon en ik zijn zaterdagavond onverrichterzake teruggekeerd naar Almere. Via het Internet werd ik gewaar dat op de A1 maar liefst drie rijstroken waren afgesloten. Het vorige decennium ging Rijkswaterstaat omzichtig te werk met de overlast van wegopbrekingen. Tegenwoordig wordt gehandeld volgens het principe 'schijt aan de buren'. En dan kan het dus gebeuren dat de A1 zo'n beetje wordt stilgelegd uitgerekend als vijfenveertigduizend mensen, van wie er veel uit Almere komen, zich naar een thuiswedstrijd van Ajax begeven. Moeten ze helemaal zelf weten. Rijkswaterstaat past zich niiet meer aan. En dan dat bordje als je eindelijk, eindelijk door die file heen bent: Bedankt voor uw begrip.

Het is dat ik geen open haard heb.