Inktvis in de Arena

Ik zat met mijn vriend Joop ontspannen te kijken naar Ajax - Benfica, toen ik opeens een jongeman voorbij zag komen die ogenschijnlijk met zijn arm in een inktpot was gevallen. Bij nadere beschouwing bleek het om Toby Alderweireld te gaan. Dat is een jonge Belg, die bij Ajax aan het doorbreken is. Kan een grote centrumverdediger worden, want hij heeft niet alleen de mentaliteit om spitsen uit te schakelen, maar hij beschikt daarenboven over een zuivere lange trap. Hé, is dat jargon of is dat geen jargon? U hebt met een voetbalkenner te maken, als u dat maar weet. Maar daar gaat het nu niet over.

Toby Alderweireld heeft zijn arm van onder tot boven laten tatoeëren. Of van boven tot onder, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat er allemaal op dat ledemaat staat, zou ik niet weten en het interesseert me ook niet echt. Nou ja, ik heb ergens gelezen dat Toby de namen van zijn twee broers op zijn arm heeft laten graveren, omdat hij zoveel aan zijn familie te danken heeft. Dat is natuurlijk schattig, maar eh, ja hoe moet ik dat nou zonder discriminerend te worden formuleren... Eh, zo'n inktarm past niet bij het niveau van een club als Ajax. Begrijp mij goed, iedereen is welkom bij Ajax en kouwe kak is ons Ajacieden vreemd, maar een volledig getatoeëerde arm is wel het andere uiterste.

Tot u spreekt een mastodont, dat had u allang begrepen. Tatoeages veroveren namelijk de wereld en dus ook het betaald voetbal. Oude bokken zoals ik mogen een beetje pruttelen in de kantlijn, maar de tattoo houden zij niet tegen. Ajax is daar een levend voorbeeld van. In de defensie van de Amsterdammers staat namelijk nog een getatoeëerde arm. Die zit vast aan het pezige lijf van Gregory van der Wiel. Greg is een getalenteerde rechtervleugelverdediger, die de Uruguayaan Bruno Silva uit de basis speelde en inmiddels ook een gewaardeerde kracht voor het Nederlands team is. Maar ook zo'n arm. Hij heeft er iets op laten schrijven dat gaat over de gelijkheid van mensen en dat de één zich niet boven de ander verheven moet voelen. Zoiets. Bijzonder sympathiek, daar niet van, maar die tekst had Gregory ook gewoon op zijn website kunnen plaatsen. In feite is het nu zo dat in de verdediging van Ajax door twee talenten een inktvis kan worden gevormd. Ze hoeven elkaar alleen maar een hand te geven. Geloof mij maar, ook veel andere jongens hebben tatoeages laten zetten, maar die zitten onder shirt en/of broek. Ik verwacht echter dat veel spelers een tattoo coming out gaan beleven en voor je het weet is het een en al Escher in de voetbalstadions. Gek eigenlijk, een tatoeage laat je zetten, net zoals een gebroken arm. Dit terzijde.

Als die tattoos niet tegen te houden zijn, zou ik willen voorstellen om er dan maar iets nuttigs mee te doen. Een veearts kan bijvoorbeeld zijn werkarm in centimeters laten onderverdelen. Dat is reuze gemakkelijk als hij een kalf of een veulen moet "halen". Hij kan op zijn arm zien hoe groot de ontsluiting is. Hebt u dat wel eens gezien, zo'n arm die in een koe verdwijnt? Allemensen! Dan smaakt je ontbijt toch anders, lijkt mij. Een lange spits die veel ballen inkopt, kan op zijn voorhoofd 'HIER' laten tatoeëren. Dan hebben zijn medespelers een richtpunt. Verder zie ik mogelijkheden voor opticiëns, die op de binnenkant van hun handen de letters en lettertjes kunnen laten 'zetten' aan de hand waarvan zij kunnen bepalen of iemand al dan niet een bril nodig heeft. Gewoon even handen omhoog. Dat brengt mij op het idee om cassières in supermarkten, ook aan de binnenkant van hun handen, van de tekst 'Mijn la is leeg!' te laten voorzien. Worden ze overvallen, hoeven ze alleen maar hun handen omhoog te doen en de boeven kunnen onverrichterzake afreizen.

Verzin dus een tatoeage die bij mensen past.

Als gemeenteraadslid zou ik wel weten waar ik de mijne moest laten 'zetten'. 'GEMEENTERAADSLID'. Dat ze het weten bij de voetbalclub onder de douche. Ik heb alleen geen idee wat ik met de overblijvende ruimte  moet doen.