De tattoos van Toby

Met het vertrek van Gregory van der Wiel dreigt de tatoeagebalans bij Ajax te worden verstoord. Natuurlijk, de wandelende inktlap Theo Janssen draagt in hoge mate bij aan de tattooproductie van de godenzonen, maar Greg heeft inmiddels toch ook al een aardige collectie onuitwisbare tekeningen op zijn ledematen opgebouwd. Persoonlijk vind ik de tatoeages van deze tijd maar zo zo. Als ik er ooit één zou laten zetten, dan zou het een hart worden met een pijl er doorheen en aan weerskanten de naam van mijn geliefde en mij. Maar dat mag niet van haar en daar ben ik onder ons gezegd en gezwegen wel blij om.

 

Veel tattoominnende voetbalhelden zoeken het in Chinese spreuken. Je ziet bijvoorbeeld niet te ontcijferen lettertekens waarvan je moet aannemen dat ze staan voor de wijsheid: 'Als de rijken vermageren, zijn het de armen die omkomen' (wel grappig op de arm van een schatrijke voetballer). Voor hetzelfde geld staat er echter: 'Ik ben een bokkenlul, die denkt dat elke Chinees Confucius is'. Nee, dan toch liever een tekening die iets voorstelt en dat brengt mij als vanzelf bij Toby Alderweireld.

Toby is een Belg van 22 die bezig is aan een succesvolle carrière bij Ajax. Hij kwam als jongeman en kon in het eerste jaar zo moeilijk aan zijn nieuwe omgeving wennen, dat hij op een dag bijna besloot een enkele reis Antwerpen te nemen. Gelukkig voor hem en niet in de laatste plaats voor Ajax zette hij door en inmiddels voelt hij zich een halve Amsterdammer. Toby is een buitenbeentje in de keiharde voetbalwereld. Hij heeft een zacht karakter dat hij meeneemt naar het veld, waar hij zich laat zien als een onverzettelijke doch sportieve verdediger die respect heeft voor de al dan niet getatoeëerde benen van zijn tegenstanders. Verder is hij religieus aangelegen, al lijkt hij in zijn godvruchtigheid niet zo ver te gaan als zijn ploeggenoot Eyong Enoh, die er zijn hand niet voor omdraait het woord van God op straat te verkondigen. Gezien het hoge aantal gele kaarten dat Enoh inmiddels heeft verzameld, lijken Gods geboden nog niet geheel en al tot het spel van de sympathieke middenvelder te zijn doorgedrongen.

Toby Alderweireld heeft zonder het van de daken te schreeuwen in de leemte voorzien die dreigde te ontstaan na de overgang van Gregory van der Wiel. Hij heeft op zijn steeds meer op de tentakels van een inktvis gelijkende armen warempel nog een plaatsje kunnen vinden voor een nieuwe tattoo. En geen kleintje ook! Sinds kort draagt Toby de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen met zich mee. Een imposant gebouw dat met een lengte van 119 meter slechts 100 centimeter onder de maximale lengte van een voetbalveld blijft. Ik zag een televisiefragment waarin Toby met gepaste trots zijn aanwinst toonde en ik moet eerlijk bekennen dat de tekening op mij hoofdzakelijk overkwam als een nogal dicht op elkaar getrokken wirwar van zwarte lijnen. Misschien lag het aan mijn kleurentoestel en komt zo'n kunstwerk op een zwart wit televisie beter tot zijn recht. En laten we eerlijk zijn, het is zonder meer een hele prestatie zo'n kolossaal bouwwerk in zo'n klein oppervlak te prikken.

Wat ik tot voor kort niet wist, is dat Toby ook een tatoeage van God op één van zijn armen heeft. Nou ja God, hier past een nuancering. Het gaat om een fragment van een fresco waarin Michelangelo (de kunstenaar voor wie wellicht aan de captain van AS Roma dacht) heeft uitgebeeld hoe hij dacht dat God er uitziet. Best goed eigenlijk, een vitale man die kracht uitstraalt. Toevallig, zo liet Toby weten, kwam zijn eigen idee over het uiterlijk van God precies overeen met dat van Michelangelo. Dat scheelde een hoop werk, want waarom zou je als voetballer een schilderij gaan maken dat al bestaat? Hebt u Rembrandt wel eens een balletje hoog zien houden? Uiteraard zal een gelovig mens als Toby Alderweireld nooit misbruik maken van zijn goddelijke tatoeage, maar ja, een ongelukkig handsballetje in een Champions Leagueduel dat door een streng katholieke Italiaanse scheidsrechter wordt geleid, biedt mogelijkheden. Toby kan zijn tattoo laten zien en prevelen: "Kijk scheids, het was de hand van God."

Toby Alderweireld heeft aangekondigd voorlopig geen enkele reden te zien bij Ajax te vertrekken. Gelukkig maar, zo houden de godenzonen hun tatoeagegehalte (wat een grappig woord met dat gege) op peil. En er blijft tenminste één ervaren centrale verdediger voor Ajax behouden. Fair deal, nietwaar? Welke Ajaxsupporter zou er niet voor tekenen?